معرفی تشویق های مالیاتی

 مقدمه

 مالیات با هدف کنترل ثروت در میان اقشار جامعه بوده و یکی از راه‌ های درآمد زایی دولت ‌ها با هدف کنترل پول در جوامع مورد استفاده قرار می ‌گیرد. مالیات از با اهمیت‌ ترین منابع کسب درآمد برای کشورهای جهان می‌ باشد. در دنیای مدرن مالیات نقش مهمی در اداره جامعه و از بین بردن فاصله طبقاتی دارد. همچنین بعضی مؤدیان مالیاتی برای فرار از پرداخت کردن مالیات به ‌دنبال پیدا کردن راه ‌هایی برای نپرداختن آن به دولت و حتی پرداخت مالیات کم‌ تر می‌ باشند. از نظر کارشناسان اقتصادی مالیات و تشویق ‌های مالیاتی به ‌منظور تقسیم عادلانه درآمد به حساب می‌ آید.

 دولت، به ‌منظور جلوگیری از جرایم فرار مالیاتی و هدف‌ هایی از این ‌دست، تدبیری تحت عنوان تشویق ‌های مالیاتی را مدنظر گرفته است و شرایط و ویژگی‌ های آن را در قانون مالیات ‌های مستقیم، عاقبت بینی کرده ‌است که دارای انواع متفاوتی می ‌باشد.

 بسیاری از افراد نمی‌ دانند که مالیات چیست؟ آیا به آن ‌ها مالیات تعلق می‌ گیرد یا خیر؟ یا سوالاتی درباره تشویق مالیاتی و معافیت مالیاتی دارند از جمله می ‌توان به تشویق مالیاتی چند نوع است؟ شرط‌ های استفاده از تشویق مالیاتی چیست؟ اشاره کرد که ذهن مؤدیان مالیاتی را به خود درگیر کرده‌ است. با توجه به این دغدغه‌ ها مجموعه پیوند محاسب در نظر دارد تا در طی این مقاله بسیاری از سوالاتی که ذهن شما را به خود درگیر کرده ‌است، مخصوصاً در حوزه تشویق‌ های مالیاتی به ‌صورت کامل و جامع و متناسب با قوانین سازمان امور مالیاتی کشور برای شما شرح دهیم. پس تا انتها با پیوند محاسب همراه باشید.

تعریف مالیات

 تعریف مالیات

 ابتدا برای ‌اینکه بتوانیم مفهوم تشویق‌ های مالیاتی را بهتر متوجه شویم، باید با معنا و مفهوم مالیات آشنا شویم. بر طبق تعریف سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، مالیات پرداختی است که به ‌صورت اجباری و بی ‌مزد به حساب می‌ آید. در اصل مالیات حق دولت بوده و یکی از منابع درآمد زایی آن به ‌منظور فراهم آوردن هزینه‌ های کشور می‌ باشد و از همه افرادی که در حرفه و کاری مشغول هستند، مالیات دریافت می ‌گردد. و همچنین روش‌ های پرداخت مالیات در ۲ نوع مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می ‌شود.

مالیات مستقیم: مالیات مستقیم معمولاً به درآمدهای مستقیم افراد و شرکت‌ها اعمال می‌شود. در این نوع مالیات، میزان مالیات بر اساس میزان درآمد و سطح ثروت افراد تعیین می‌شود.

مالیات غیرمستقیم: مالیات غیرمستقیم معمولاً به کسر مالیات از فعالیت‌های اقتصادی و معاملات اعمال می‌شود. در این نوع مالیات، مالیات به صورت غیرمستقیم از طریق محصولات، خدمات و معاملات مالی برداشت می‌شود.

 به‌ بیان ‌دیگر مالیات در واقع انتقال دادن بخشی از درآمد های جامعه، دولت و یا قسمتی از بهره فعالیت ‌های اقتصادی محسوب می ‌شود که این مبالغ از آن دولت خواهد شد. از جمله کسانی که در ایران زندگی می‌ کنند و درآمد از شغل و حرفه‌ای خود دارند، کسانی که تابعیت ایران را دارند و از درآمد هایی که از خارج و داخل ایران به دست می‌ آورند، همه افراد حقوقی و حقیقی که دارای ملک و املاک در ایران هستند، شرکت‌ ها و سازمان‌ هایی که در خارج از کشور فعالیت و درآمد داشته و در ایران هم نیز کسب درآمد دارند، کسانی که ایرانی هستند و در ایران زندگی نمی ‌کنند یا به هر روشی درآمدی در ایران دارند، فعالان اقتصادی که برای کسب درآمد و دریافت پول از مشتری از کارت خوان استفاده می ‌کنند پرداخت ‌کنندگان مالیات می‌ باشند.

 تعریف تشویق مالیاتی

 تشویق ‌های مالیاتی از جمله قوانینی هستند که برای ایجاد گرایش ‌هایی در راستای پرداخت به ‌موقع مالیات برای مؤدیان در نظر گرفته شده‌ است. بعضی از این مشوق ‌ها به شکل معافیت ‌های مالیاتی و بعضی مواقع به ‌صورت تخفیف‌ های مالیاتی برای مودیان مالیاتی می‌ باشد.

در اصل تشویق ‌های مالیاتی به افرادی تعلق می‌ گیرد که در پرداخت مالیات به‌ طور منظم و دقیق و به ‌موقع و بدون تأخیر مالیات خود را پرداخت کرده و یا به طور کلی خوش‌ حساب باشند.

 در بعضی مواقع کسانی هستند که پرداخت مالیات را نادیده می‌ گیرند و یا حتی با نحوه پرداخت آن آشنایی ندارند و برای پرداخت نکردن مالیات دنبال روش‌ هایی هستند تا بتوانند به ‌صورت متفاوت پرداخت مالیات را دنبال کنند. که این کار باعث می ‌شود از طرف دولت با جرایم سنگین مجازات شوند.

 تشویق‌ های مالیاتی شامل دو نوع می ‌باشد نوع اول مربوط به مالیات مستقیم و نوع دوم مربوط به مالیات ‌های غیر مستقیم است. در صورتی‌ که مؤدی مالیاتی و پرداخت‌ کننده یک نفر باشد مالیات مستقیم نام دارد که بیشتر افراد با آن درگیر هستند زیرا بر روی درآمد آن‌ ها مالیات واقع شده و باعث کاهش درآمد شان می ‌گردد. و به ‌همین علت این افراد سعی دارند که یک واحد حسابداری منظم تشکیل داده و در انجام امور مالیاتی واحد تجاری خود دقیق عمل کنند.

 و در غیر این صورت اگر مالیات برحسب کالا و خدمات باشد و پرداخت آن توسط مردم اما با واسطه به حساب اداره مالیات واریز شود مالیات غیر مستقیم به شمار می ‌رود. نام دیگر مالیات غیر مستقیم، معاف از مالیات نیز می ‌باشد.

نکته قابل توجه: کسانی که به آن ‌ها تشویق ‌های مالیاتی تعلق بگیرد، توسط سازمان امور مالیاتی اعلام می‌ گردند. همچنین  با وجود تشویق‌ های مالیاتی هیچ ارگانی به ‌طور کامل از پرداخت مالیات معاف نمی‌ گردد بلکه مالیات کمتری پرداخت می‌ کند.

 چه کسانی از تشویق مالیاتی بهره‌مند می ‌شوند؟

 در قانون مالیات‌ های مستقیم دولت هیچ محدودیتی برای بهره‌ مندی تشویق ‌های مالیاتی قرار نداده است و همه مؤدیان، چه مؤدیان حقیقی و چه حقوقی بدون در نظر گرفتن گروه شغل‌ هایی که به آن ها مالیات تعلق می گیرد در مجموعه پرداخت‌ کنندگان مالیات قرار می‌ گیرند. با داشتن شرایط استفاده از تشویق مالیات می‌ توانند از هر نوع تشویق‌ های مالیاتی بهره ‌مند شوند پس هر شخص حقوقی و حقیقی که شامل مالیات می‌ شود اگر در زمان‌ های معینی که سازمان امور مالیاتی تعیین می ‌کند مالیات خود را بپردازند می ‌توانند از تشویق ‌های مالیاتی بهره‌ مند شوند.

 همچنین کسانی که در حوزه‌ های کشاورزی، دام ‌پروری پرورش ماهی پرندگان و غیره فعالیت می ‌کنند شامل تشویق‌ های مالیاتی می ‌گردد و تشویق مالیاتی آن‌ ها به ‌صورت معاف از مالیات می‌ باشد.

 افرادی که مؤدی مالیاتی هستند و منافع مالی دائم و موقت به آن‌ ها سپرده شده ‌است، از تشویق ‌های مالیاتی که در زمره منافع هر ساله خود می ‌دانند، می‌ توانند در سال بعد پرداخت کند. همچنین کسانی که سهم نقدی برای فراهم آوردن هزینه‌ های مالی یک پروژه انجام  می ‌دهند و یا طرح و سرمایه‌ای را به ‌صورت مشارکتی در بنگاه ‌های تولیدی ایجاد می ‌کنند براساس قانون مالیاتی برابر حداقل سود مورد توقع عهد مشارکتی تصویب‌ شده سازمان پول و اعتبار، از پرداخت مالیات معاف می‌ گردند و پرداخت ‌کنندگان میزان سود پرداختی آنان به‌عنوان هزینه قابل ‌قبول مالیاتی شمرده می ‌شود.

 نحوه دریافت مشوق ‌های مالیاتی

 در بالا اشاره کردیم که قانون مالیات مستقیم نشان‌ دهنده پرداخت به‌ موقع مالیات تعیین ‌شده و همچنین ارائه اظهارنامه‌ مالیاتی و مدرک‌ های قانونی در زمان ‌های اعلام‌ شده توسط سازمان، باعث کاهش یافتن پرداخت مالیات شرکت‌ ها خواهد شد.

چگونگی بهره مندی از تشویق های مالیاتی به شرح زیر می باشد؛

 افراد حقیقی یا حقوقی که شامل پرداخت مالیاتی هستند، باید به مدت ۳ سال مدارکی از جمله ترازنامه، گواهی‌ ها، و حساب سود و زیان، دفاتر قانونی و همچنین سایر مدارک را به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند و مدارک می بایست مورد تأیید آن‌ ها قرار بگیرد.

 مورد دیگر، شخص حقیقی یا حقوقی بعد از تأیید مدارک ارائه داده به سازمان، باید به مدت ۳ سال، در زمان تعیین ‌شده به‌ طور دقیق و مرتب مالیات متعلق به خود را پرداخت نماید. این تشویقات از اصل پرداخت مالیات کم نمی شود بلکه بخشی از جریمه‌ های نپرداختن مالیات را کاهش می‌ دهد.

 مدیر های شرکت‌ ها و سازمان ‌ها و همچنین حسابدار های زبر دست و شرکت‌ ها می ‌توانند با برنامه‌ ریزی دقیق و اصولی و با پرداخت به‌ موقع مالیات‌ ها، شرکت خودشان را در زمره مؤدیانی قرار دهند که شامل تشویق ‌های مالیاتی می ‌شود و می بایست مالیات کمتری بپردازند. درنتیجه سود بیشتری برای شرکت خود بدست می ‌آورند.

 افراد حقیقی و یا حقوقی که قبل ‌از تمام شدن وقت سر رسید پرداخت، اقدام به پرداخت مالیات خود می‌ کنند، تشویق مالیاتی به آن ‌ها تعلق می ‌گیرد. همچنین وقتی مؤدی حقیقی و یا حقوقی، قسط جریمه مالیاتی متعلق به خود را، در زمان مشخص شده به ‌صورت دقیق و منظم پرداخت کند، سازمان امور مالیاتی کشور قسمتی از جریمه را به‌ صورت تشویق مالیاتی به آن ‌ها خواهد بخشید.

مقاله پیشنهادی : مالیات حقوق چیست؟ کارمندان چه مالیات هایی باید بپردازند؟

 

آیا تشویق مالیاتی با معافیت مالیاتی تفاوت دارد؟

 آیا تشویق مالیاتی با معافیت مالیاتی تفاوت دارد؟

 در پاسخ به این سوال باید گفت بله، تشویق‌ های مالیاتی در بر گیرنده تشویق ‌های تخفیفی و بخشیدن جرم‌ ها می ‌باشد. البته سیاست ‌های مالیاتی دولت‌ ها، با راه انداختن کسب ‌ و کار اقتصادی و پرداخت به ‌موقع مالیات در جهت تشویق کردن افراد واجد شرایط می‌ باشد. که این امر باعث افزایش اقتصاد کشور و رفع مشکلات قسمتی از منابع در آمدی دولت می‌ باشد. اما معافیت ‌های مالیاتی شامل خارج شدن از پرداخت مالیات توسط برخی از درآمد ها و دارایی ‌ها، به‌ طور موقت یا همیشگی می‌ باشد. معافیت‌ های مالیاتی جزئی از قوانین سازمان مالیاتی کشور و در زمره قوانین مالیات مستقیم می ‌باشد. که هدف آن حمایت دولت از برخی مشاغل برای آفرینش ثروت بیشتر و توسعه اقتصادی کشور است تا سرمایه به‌ صورت عادلانه تقسیم گردد. در برخی کشور ها علی ‌الخصوص کشور های توسعه ‌یافته، به صنعت ‌های ابتدایی و جدید، به مدت چند سال معافیت مالیاتی که از آن به‌ عنوان معافیت موقت یاد می‌ شود تعلق می ‌گیرد و این امر تا زمانی ‌که صنعت‌ های نوپا بتوانند توسعه و پیشرفت را برای خود ایجاد کنند ادامه دارد.

 سخن آخر

 در این مقاله مجموعه پیوند محاسب یکی از بزرگ‌ ترین مجموعه‌ های فعالیت ‌های مالی و حسابداری مالیاتی در ایران سعی کرده‌ است تا مالیات و تشویق‌ های مالیاتی را به ‌طور کامل برایتان معرفی کند. و همچنین در این پژوهش به مواردی چون تشویق‌ های مالیاتی به چه کسانی تعلق می ‌گیرد؟ و قوانین مربوط به آن چیست؟ نیز ارائه شده ‌است. اگر در خصوص مشوق‌ های مالیاتی سوال و ابهامی برای شما وجود دارد می‌ توانید با مشاورین و متخصصین مجموعه پیوند محاسب در میان بگذارید و مشاوره مالیاتی رایگان دریافت نمایید.

نظرات