اظهارنامه مالیات عملکرد چیست؟ و زمان ارسال آن

مقدمه

کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که در زمره مشمولان قانون مالیات مستقیم و همچنین مالیات ارزش‌ افزوده قرار می ‌گیرند طبق قانون مصوب جمهوری اسلامی، ملزم به ثبت اظهارنامه مالیاتی شرکت‌ های خود در سامانه سازمان امور مالیاتی کشور می ‌باشند. ثبت اظهارنامه مالیاتی در سازمان امور مالیاتی کشور به‌ صورت کاملاً اینترنتی صورت ‌گرفته و نیاز به مراجعه حضوری به ادارات و سازمان ‌های مالیاتی نیست. ثبت اظهارنامه مالیاتی به ‌صورت اینترنتی در سامانه سازمان امور مالیاتی با داشتن کد کاربری و رمز عبور که توسط مؤدیان مشخص می ‌گردد صورت می‌ پذیرد. در اظهارنامه ‌های مالیاتی عملکرد اطلاعات کارکرد شرکت، مؤسسه، کارگاه، فروشگاه یا هر کسب ‌و کاری به‌ صورت دقیق باید وارد گردد.

اظهارنامه مالیاتی در معنی لغوی به ارائه گزارش فعالیت ‌ها و اتفاق‌ های مالی اشخاص حقیقی و حقوقی گفته می ‌شود که در بازه ‌های مشخص زمانی برای مشخص کردن میزان مالیات به سازمان امور مالیاتی کشور باید ارسال شود گفته می ‌شود.

بازه زمانی مشخص‌ شده برای شرکت ‌ها معمولاً به سال مالی و مالیاتی شرکت ‌ها بستگی دارد که حداکثر، 4 ماه (31 تیر ماه) مهلت برای ارسال آن مشخص می ‌شود

اظهارنامه مالیاتی دارای انواع مختلفی می ‌باشد که یکی از آن اظهارنامه مالیاتی عملکرد است که این نوع اظهارنامه نیز توسط اشخاص حقیقی و حقوقی باید تهیه و تنظیم میگردد.

اظهارنامه مالیاتی عملکرد چیست؟

اشخاص حقیقی و حقوقی، در طول سال بعد از آنکه کلیه سود و زیان خود را در انواع معاملات خود و همچنین رویداد های مالی خود مورد محاسبه قرار می ‌دهند می ‌بایست نوعی اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه دهند که به آن اظهارنامه مالیاتی عملکرد گفته می ‌شود طبق این اظهارنامه مودیان باید ۲۵ درصد میزان سود سال مالی خود را مطابق با اظهارنامه ارائه‌ شده پرداخت کنند.

درواقع اظهارنامه عملکرد ماحصل فعالیت ‌های تجاری و اقتصادی شرکت‌ ها و مؤسسات در طول یک‌ سال مالی می‌ باشد. اگر بخواهیم اظهارنامه عملکرد را  به ‌صورت جامع تعریف کنیم باید گفت: اظهارنامه عملکرد بیان ‌کننده تمامی درآمد ها، بدهی ‌ها، سود ها، هزینه ‌ها، دارایی ‌ها، میزان سرمایه، درآمد هایی که شامل مالیات می ‌شوند، بخشودگی‌ های مالیاتی و دیگر اطلاعاتی که متعلق به اشخاص حقیقی و حقوقی و همچنین محل زندگی و کسب‌ و کار آن‌ ها است نیز می‌ باشد.

اظهارنامه مالیاتیاظهارنامه مالیاتی عملکرد شامل چه کسانی می شود؟

در واقع اظهارنامه مالیاتی عملکرد شامل ۲ دسته از افراد می ‌شود: ۱- افراد حقیقی، ۲- افراد حقوقی. که در ادامه به ‌صورت جامع به معرفی آن‌ ها خواهیم پرداخت.

اظهارنامه مالیاتی عملکرد اشخاص حقیقی

با توجه به قانون مصوب مجلس شورا اسلامی طبق ماده ۹۵ قانونی اساسی که متعلق به مالیات‌ های مستقیم سازمان امور مالیاتی کشور می ‌شود، اشخاصی که دارای ۱ کسب‌ و کار شخصی بوده و از طریق کسب خود، درآمد به دست می‌ آورند مشمول اظهارنامه مالیاتی عملکرد افراد حقیقی می ‌شوند و باید مبلغ مالیات خود را پرداخت کنند.

افراد حقیقی با توجه به تاریخ تعیین ‌شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور موظف هستند اظهارنامه مالیاتی عملکرد خود را که مربوط به یک ‌سال مالی می ‌باشد تهیه کرده و آن را در اختیار سازمان امور مالیاتی کشور قرار دهند. این اتفاق برای افراد حقیقی دارای مزایایی چون معافیت مالیاتی نیز می ‌شود. مشمولین حقیقی اظهارنامه مالیاتی عملکرد، موظف‌ اند تا تاریخ ۳۱ تیرماه ۱۴۰۱ اظهارنامه مالیاتی عملکرد خود را به سازمان امور مالی کشور ارسال کنند.

اظهار نامه مالیاتی افراد حقوقی

با توجه به ماده ۱۱۰ قانون مصوب کشور مربوط به مالیات مستقیم، اشخاصی که دارای شرکت شخصی بوده یا شرکتی به نام آن‌ ها ثبت ‌شده‌ است، ملزم به تنظیم سند اظهارنامه مالیاتی عملکرد اشخاص حقوقی بوده و موظف به پرداخت مبلغ مالیات آن می‌ باشند.

*توجه: اشخاص حقوقی بدانند که باید علاوه ‌بر اظهارنامه مالیاتی عملکرد، مدارک ثبتی شرکت خود، به همراه تغییرات صورت‌ گرفته در آن برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کرده و همچنین توجه داشته باشید که مؤدیان باید ترازنامه سود و زیان خود را نیز در اظهارنامه مالیاتی عملکرد تنظیم و ارسال کنند.

اشخاص حقوقی نیز موظف‌ اند تا ۴ ماه بعد از پایان سال مالی آن‌ ها و نهایتاً تا پایان تیرماه اظهارنامه مالیاتی عملکرد خود را به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنند.

مدارک مورد نیاز جهت تهیه و تنظیم اظهار نامه مالیاتی عملکرد

  1.  تهیه و تنظیم ترازنامه تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که در مشاغل گروه اول قرار دارند. (مشاغلی که در گروه اول قرار دارند به مشاغلی گفته می‌ شود که مبلغ خرید و فروش کالای آن ‌ها در سال قبل بیش‌ از ۳۰ میلیارد ریال باشد. همچنین شامل شغل ‌هایی که مجموع مالیاتی که موظف به پرداخت آن می‌ شوند بیش‌ از ۳ میلیارد تومان شود و نیز افرادی که دارای کارت‌ های بازرگانی بوده و در امر صادرات و واردات فعالیت می ‌کنند، صاحبان مشاغل بزرگ مانند کارخانه ‌ها، معادن، هتل‌ ها، بیمارستان‌ ها و زایشگاه‌ ها، صرافی ها و سایر فروشگاه ‌های زنجیره‌ای و همچنین کلینیک‌ های تخصصی نیز در زمره مشاغل گروه اول قرار گرفته که همگی باید دارای صورت ترازنامه باشند).
  2.  دومین مدرک مورد نیاز جهت تکمیل اظهارنامه مالیاتی عملکرد صورت‌ حساب سود و زیان اشخاص حقیقی و حقوقی می‌ باشد. همچنین باید مبلغ نهایی درآمد حاصل از فروش‌ های داخلی و خارجی را نیز ارائه دهند.
  3.  برای جلوگیری از خطا در صورت‌ حساب اظهارنامه مالیاتی عملکرد، اشخاص حقیقی و حقوقی باید صورت‌ حساب گردش مالی کالا ها و مواد اولیه خود را نیز ارائه کرده تا اظهارنامه مالیاتی عملکرد آن‌ ها مورد تأیید سازمان امور مالیاتی کشور قرار بگیرد.
  4.  شرکت‌ های تولیدی و خدماتی نیز موظف‌ اند صورت‌ حساب بهای تمام ‌شده برای کالا ها و خدماتی که ارائه داده‌ اند را نیز در اظهارنامه مالیاتی عملکرد قرار دهند.
  5.  سازمان ‌های پیمانکاری و شرکت‌ های پیمانکاری موظف‌ اند صورت ‌حساب قرارداد ها و بهای تمام ‌شده برای پروژه‌ های خود را در زمان ارسال اظهارنامه مالیاتی عملکرد ارائه دهند.
  6.  ارائه شماره ثبت پلمپ دفاتر (تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی برای دفاتر و شرکت‌ های خود دارای شماره ثبت پلمپ دفاتر قانونی می‌باشند. بنابراین هنگام تنظیم سند اظهارنامه مالیاتی عملکرد موظف به ارائه این شماره ثبتی می‌ باشند).
  7.  برخی از کالا ها و خدمات دارای مالیات می‌ باشند که این مالیات در طول سال باید پرداخت گردد. بنابراین مؤدیان باید مالیات ‌هایی را که در طول سال پرداخت کرده‌ اند اعم از مالیات تکلیفی و ارزش‌ افزوده در اظهارنامه مالیاتی خود ذکر کنند.
  8. آخرین مدرک لازم برای تهیه و تنظیم سند اظهارنامه مالیاتی عملکرد اطلاعات مربوط به محل کسب و آدرس کامل و دقیق آن می ‌باشد.

Tax returnsسال مالیاتی چیست؟

در تنظیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد به ‌صورت الکترونیکی باید ۲ چیز را بدانید: ۱- شناسه ملی شرکت خود و دیگری سال مالیاتی. شناسه ملی شرکت خود را می ‌توانید از سایت سازمان ثبت اسناد و املاک قوه قضاییه کشور دریافت کنید. سال مالیاتی یک شرکت که براساس سال شمسی مورد محاسبه قرار می ‌گیرد از ۱ فروردین ‌ماه آغاز و تا پایان ۲۹ اسفند همان سال ادامه دارد و اشخاص حقیقی و حقوقی بعد از پایان سال مالی یعنی 29 اسفند ماه ۴ ماه (31 تیر ماه) فرصت دارند تا اظهارنامه مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی کشور با توجه به مدارک ذکر شده ارسال نمایند.

مهلت ارسال اظهارنامه عملکرد

تمامی اشخاص حقیقی مشمول مالیات باید تا تاریخ سی و یکم مرداد مراحل ثبت اظهارنامه عملکرد خود را به پایان برسانند. در مورد شرکت‌ها نیز مهلت تسلیم اظهارنامه عملکرد حقوقی تا سی و یکم شهریور تعیین شده است. باید یادآوری کرد که اگر مودیان در زمان مقررشده اقدامات لازم برای ثبت قانونی اظهارنامه عملکرد خود را انجام ندهند، جریمه‌های سنگینی در انتظار آنها خواهد بود.

جریمه عدم ارسال اظهارنامه عملکرد 

مطابق ماده 192 قانون مالیات های مستقیم، جریمه عدم ارسال اظهارنامه به این صورت می باشد، که اگر مودیان در مدت زمان تعیین شده اظهارنامه عملکرد خودرا ارسال نکنند، باید به میزان 30% از مبلغ مالیاتی که موظف به پرداخت آن هستند را به عنوان جریمه پرداخت نمایند. جریمه ای که برای عدم ارائه اظهارنامه تعیین می شود به هیچ وجه قابل بخشش نبوده و مودیانی که جریمه می شوند، حتما باید جریمه خود را پرداخت بنمایند.

اگر از ارائه اظهار نامه مالیاتی عملکرد خودداری کنیم چه می شود؟

در صورتی‌ که شما اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی عملکرد را به هر دلیلی به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال نکنید علاوه ‌بر این‌ که کلیه معافیت ‌ها و بخشودگی‌ ها را از دست خواهید داد، محاسبه مالیات اشخاص حقیقی به ‌صورت علی الرأس صورت خواهد گرفت ( علی الرأس یعنی سازمان امور مالیاتی کشور خود به صورت خود جوش مالیات شما را با توجه به داده‌ های دقیق مالی که در بخش ‌های مختلف مالی کشور ثبت می ‌شود مورد محاسبه قرار می ‌دهد).

چه افرادی نباید اظهارنامه مالیاتی عملکرد را تنظیم کنند؟

کلیه ادارات و سازمان ‌های دولتی کشور نیاز به ارائه اظهارنامه مالیاتی عملکرد ندارند که این سازمان‌ ها شامل:

  • شهرداری‌ ها و سازمان ‌های زیرمجموعه و اقماری آن‌ ها در تمامی استان ‌های کشور.
  • تمامی سازمان‌ ها، ادارات و نهاد هایی که از بودجه عمومی دولت استفاده می ‌کنند.
  • تمامی سازمان ‌ها، مؤسسه ‌های دولتی و وزارتخانه ‌ها.
  • تمامی کارگران، صیادان، عشایر و کوچ‌ نشینان، و شرکت‌ های تعاونی مانند شرکت‌ های دانش‌ آموزی و دانشجویی.

در نهایت

شرکت پیوند محاسب در کنار شماست تا شما را با تمام قوانین مالی و مالیاتی کشور جریمه ، مهلت و هر آنچه که نیاز است تا بدانید را آشنا کرده و تمام امور مالی شما را انجام دهد بنابراین شما می‌ توانید تمامی اطلاعات مورد نیاز خود را در مورد انواع اظهارنامه‌ های مالیاتی و مشاوره مالیاتی در پیوند محاسب جستجو کرده و تمامی اطلاعات مورد نیاز خود را دریافت کنید. یکی از اظهارنامه‌ های مالیاتی کشور اظهارنامه مالیاتی عملکرد می‌ باشد که در اینجا سعی شده تمامی اطلاعات مربوط به این اظهارنامه در اختیار شما قرار گیرد.

سوالات متداول
نظرات