آشنایی با انواع حسابداری + کاربرد آن

 مقدمه

 حسابداری یکی از رشته ‌های پر طرفدار و پر مشغله در ایران به حساب می‌ آید. از طرفی حسابداری ازجمله رشته‌ هایی است که دارای گرایش‌ های بسیار می‌ باشد و حوزه‌ های متفاوتی را در بر می‌ گیرد.

 اگر شما هم می ‌خواهید با انواع حسابداری آشنا شوید و یا زیر مجموعه‌ های حسابداری را بشناسید با ما همراه باشید.

 پیوند محاسب در این مطلب سعی دارد تا شما را با انواع زیرمجموعه ‌های رشته‌ی حسابداری آشنا کرده و تفاوت ‌ها و شباهت‌ های آن‌ ها را نیز برایتان مطرح کند به‌ همین دلیل اگر علاقه‌مند به حوزه حسابداری می‌ باشید این مطلب می‌ تواند مسیر درست و بهترین توضیح برای انواع زیر مجموعه‌ های حسابداری باشد.

 انواع حسابداری

 نام ‌گذاری حسابداری ها بیشتر بر اساس حوزه فعالیتی می‌ باشد که حسابدار در آن بخش فعالیت خود را انجام می ‌دهد. و دلیل تفاوت اسمی حسابدار ها نیز همین موضوع می ‌باشد بنابراین حسابداری ها انواع سند های مالی را که متناسب با بخش خود می‌ باشد مورد مطالعه قرار می‌ دهند و انواع بخش ‌های مختلف را با توجه به حسابداری مدیریت می ‌کنند.

به طور کلی می ‌توان ۸ زیر شاخه از حسابداری معرفی کرد که شامل حسابداری مالی، حسابداری حقوقی، حسابداری مدیریت، حسابرسی، حسابداری دولتی ، حسابداری مالیاتی، حسابداری عمومی و در نهایت حسابداری صنعتی می ‌باشد در ادامه انواع آن ‌ها را با ویژگی‌ ها و کاربرد هایشان بیشتر توضیح می ‌دهیم.

 حسابداری مالی چیست و چه کاربردی دارد؟

 حسابداری مالی چیست و چه کاربردی دارد؟

 حسابداری مالی به مجموعه ‌ای از فعالیت ‌ها، ابزار ها و فرآیند هایی گفته می ‌شود که در طی آن انواع فرآیند های مالی دسته‌ بندی، تحلیل و بررسی و در نهایت تبدیل به گزارش می ‌شوند و همه فعالیت‌ ها مالی در خصوص واحد تجاری یا شرکت در آن قید می گردد. به ‌طور کلی هدف حسابداری مالی، تجزیه ‌و تحلیل عملکرد کسب ‌و کار ها می ‌باشد و این تجزیه ‌و تحلیل بر اساس استاندارد های تعیین ‌شده از طریق مراجع ذی‌ ربط صورت می‌ گیرد.  در نهایت حسابداری مالی از ۲ روش قابل انجام می ‌باشد که اولی مربوط به حسابداری مالی نقدی و دومی مربوط به حسابداری مالی تعهدی می‌ باشد.

 در حسابداری مالی نقدی تراکنش‌ ها نقدی و رویداد ها بر اساس زمان و مکان گردش ثبت می ‌شوند.

و در حسابداری مالی تعهدی، تمامی اتفاقات مالی رخ داده به ‌محض رخداد ثبت می ‌شود خواه این تراکنش دریافت یا پرداخت باشد.

 حسابداری مدیریت چیست و چه کاربردی دارد

 حسابداری مدیریت به فرآیندی گفته می ‌شود که برای تصمیم ‌گیری ‌های مدیریتی، برنامه ‌ریزی و کنترل سیستم‌ های اطلاعاتی اقتصادی و حسابداری استفاده می ‌شود. این نوع حسابداری به مدیران کمک می‌ کند تا با استفاده از اطلاعات مالی، برنامه‌ ریزی و تصمیم‌ گیری ‌ها را انجام دهند. که در راستای رشد و رونق شرکت خود باشد.

 با استفاده از حسابداری مدیریت، مدیران می ‌توانند برخی از سوالاتی همچون؛ چگونه بودجه را برنامه ‌ریزی کنیم؟ چگونه هزینه ‌ها و درآمد ها را بهینه کنیم؟ و چگونه برای افزایش سود برنامه ‌ریزی کنیم را پاسخ دهند.

 هدف از حسابداری مدیریت، بهبود روند اطلاعات مالی و کسب‌ و کار می ‌باشد. همچنین این نوع حسابداری به مدیران، کارکنان و سایر عوامل مربوط به سازمان کمک می‌ کند تا به یکدیگر نزدیک شده و با توجه به اهداف کسب ‌و کار، عملکرد سازمان را بهبود ببخشند.

 تفاوت حسابداری مالی و حسابداری مدیریت

 حسابداری مالی و مدیریت دو دیدگاه متفاوت در حوزه حسابداری به شمار می ‌روند و به ‌منظور ارائه اطلاعات پایه‌ ای برای تصمیم ‌گیری ‌های مدیریتی در کسب‌ و کار ها کاربرد دارند.

 حساب داری مالی بیشترین تمرکز خود را در بخش‌ های مالی شرکت معطوف می ‌کند. از جمله می ‌توان به دفاتر دارایی، چرخه‌ ی حساب‌ ها، گزارشات مالی ماهانه و سالانه و غیره اشاره کرد که در نهایت بتواند با استفاده از اطلاعات خارجی برای شرکت سود آوری داشته باشد.

 حسابداری مدیریت به ‌طور معمول تمرکز خود را بر روی برنامه‌ ریزی و کنترل مسائل داخلی شرکت معطوف می‌ کند یعنی بیشتر تمرکز خود را در حوزه برنامه ‌ریزی، کنترل، تحلیل و پیش‌ بینی و در نهایت ایجاد استراتژی ‌ها برای پیشبرد اهداف شرکت می ‌گذارد.

 به ‌طور کلی حسابداری مالی بخش‌ های خارجی شرکت را مدیریت کرده و حسابداری مدیریت مشکلات داخلی شرکت را شناسایی کرده و در راستای اعتلای شرکت فعالیت خود را انجام می ‌دهد.

 حسابداری دولتی چیست و چه کاربردی دارد؟

 حسابداری دولتی یکی دیگر از زیر شاخه ‌های حسابداری می ‌باشد که هدف آن به ‌کارگیری اصول و قواعد متعلق به حسابداری دولتی می ‌باشد که در راستای آن ثبت داده ‌ها و گزارش‌ گیری را انجام می ‌دهند و در نهایت شفاف ‌سازی نحوه مصرف بودجه را برای سازمان ‌های دولتی به ‌همراه دارد.

 با استفاده از حسابداری دولتی، دولت ‌ها و سازمان‌ های وابسته به دولت می‌ توانند مدیریت مالی خود را بهبود بخشیده و تصمیمات بهتری برای تخصیص بودجه به پروژه ‌ها و برنامه ‌ریزی‌ های مختلف انجام دهند. همچنین حسابداری دولتی به دولت‌ ها نیز کمک می‌ کند تا از بدهی ‌های ناپایدار جلو گیری کرده و برنامه‌ ریزی بسیار دقیق ‌تری برای بودجه‌ بندی دولت و ایجاد استراتژی ‌ها و پیشبرد اهداف دولت را راحت‌ تر می ‌کند.

 تفاوت شاخص حسابداری دولتی با سایر حسابداری ها این است که در حسابداری دولتی تمامی گزارش ‌ها، برنامه‌ ریزی ‌ها و غیره به ‌صورت علنی به عموم افراد اعلام می ‌شود در حالی ‌که در سایر حسابداری ها از جمله حسابداری مدیریت صرفاً گزارش ‌ها به مدیران و کارکنان مجموعه اعلام می ‌شود.

 حسابداری عمومی چیست و چه کاربردی دارد؟

 حسابداری عمومی یکی از زیر شاخه ‌های پر طرفدار حسابداری به شمار می‌ رود. در این نوع حسابداری نیاز ها مشخص کننده خدمات حسابداری هستند یعنی در این نوع حسابداری شما انواع خدماتی مانند حسابرسی، مشاوره، برنامه‌ ریزی‌ های مالیاتی، اظهارنامه‌ های مالیاتی، آنالیز های صورت‌ های مالی و مالیاتی و تهیه صورت وضعیت را انجام می ‌دهید.

 به ‌طور کلی حسابداری عمومی یک سیستم حسابداری است که برای صورت‌ بندی و گزارش ‌دهی مالی یک واحد تجاری استفاده می ‌شود. در حسابداری عمومی به شیوه ‌ای معین و برای بخش ‌های مختلفی از واحد های تجاری یا سازمان ‌ها و غیره کاربرد دارد.

 هدف اصلی حسابداری عمومی بهبود کنترل و مدیریت مالی خصوصی، مدیریت سازمان ‌ها به ‌عنوان نمایندگان عمومی در بررسی و پایش اطلاعات مالی می‌ باشد.

 حسابداری عمومی برای تضمین تحقق یک مدیریت مطلوب و مدیریت مالی با در نظر گرفتن نیاز ها و اولویت‌ های عمومی، به‌عنوانیک ابزار مناسب برای افزایش اثر بخشی ادارات و خدمات عمومی معرفی می  شود.

 حسابداری صنعتی چیست و چه کاربردی دارد؟

 حسابداری صنعتی یکی از زیرشاخه‌ های حسابداری مدیریت نیز شمرده می‌ شود که از آن با عناوینی چون حسابداری بهای تمام شده یا حسابداری هزینه نیز یاد می‌ شود. در این نوع حسابداری هدف ، مشخص کردن بهای تمام شده برای تولید یک محصول می‌ باشد که معمولاً در کارگاه ‌های تولیدی از این نوع حسابداری استفاده می ‌شود.

 با استفاده از حسابداری صنعتی، کسب‌ و کار ها می ‌توانند اطلاعات و تحلیل ‌های مربوط به تولید، هزینه ‌ها، سود آوری و پیشبرد اهداف را خیلی سریع به ‌روز کرده و تصمیم ‌گیری ‌های دقیق ‌تری مانند تعیین بودجه، قیمت‌ گذاری و غیره را برای محصولات تولیدی خود انجام دهند.

 از جمله مزایای حسابداری صنعتی می ‌توان به بهبود کنترل هزینه ‌ها و مدیریت آن، پیش بینی و مدیریت صرفه‌ جویی در هزینه ‌ها، افزایش سود آوری در کسب‌ و کار، استفاده از آن برای بروز رسانی گزارشات دقیق کسب‌ و کار، بهبود تصمیم‌ گیری ‌ها و در نهایت شفافیت و مشارکت در کسب ‌و کار اشاره کرد. بنابراین حسابداری صنعتی از اصلی ‌ترین مواردی می‌ باشد که هر واحد تولیدی برای ایجاد استراتژی، برنامه ‌ریزی و تصمیم ‌گیری ‌های هوشمندانه کسب ‌و کار خود به آن نیاز دارد.

 حسابداری مالیاتی چیست و چه کاربردی دارد

 حسابداری مالیاتی چیست و چه کاربردی دارد

 حسابداری مالیاتی از آن دست زیر شاخه ‌های حسابداری می‌ باشد که صرفاً توسط سازمان مالیاتی کشور مدیریت می ‌شود و هدف از این نوع حسابداری هماهنگی بین کسب ‌و کار ها از نظر مالیاتی می‌ باشد.

 همان ‌طوری‌ که گفته شد حسابداری مالیاتی زیر نظر سازمان مالیاتی کشور اداره می ‌شود و قوانین و مقرراتی را برای صاحبان کسب‌ و کار ها ارائه می ‌دهد که در صورت رعایت آن‌ ها کسب‌ و کار ها مالیات پرداختی خود را به میزان دقیق مشخص کرده و از پرداخت اضافی و مالیات جلوگیری می ‌کند و گاهاً نیز معافیت‌ های مالیاتی و تشویق‌ های مالیاتی را نیز ارائه می‌ دهد.

 علاوه ‌بر این هنگام تهیه و ارائه اظهار نامه ‌های مالیاتی، محاسبه و پرداخت مالیات با دقت و صحت بیشتری صورت خواهد گرفت و احتمال اختلاف با مراجع مالیاتی را به حداقل خواهد رساند.

 حسابرسی چیست و چه کاربردی دارد؟

 هر چند حسابرسی از زیر شاخه ‌های حسابداری معرفی می‌ شود اما شرایط کاری آن کاملاً با حسابداری متفاوت می ‌باشد در حسابداری ما تمامی اطلاعات و تراکنش‌ های مالی، برنامه ‌ریزی ‌ها و غیره را ثبت و ضبط می‌ کنیم. اما در حسابرسی صحت و صلاحیت اظهارات مالی که توسط حسابداران معرفی شده ‌است مورد ارزیابی قرار می ‌گیرد. به ‌عبارت ‌دیگر در حسابرسی، حسابرس بر مبنای اسناد و مدارک حسابداری شرکت‌ ها، اطلاعات مالی و اظهارنامه ‌های مالی شرکت ‌ها را بررسی و درباره صحت و صلاحیت آن‌ ها نظریات و ایده ‌هایی را ارائه می‌ کند.

 کاربرد حسابرسی برای شرکت‌ ها و سازمان ‌ها این است که با انجام حسابرسی و ارائه گزارش حسابرسی، صحت و صلاحیت اظهارنامه ‌های مالی و اطلاعات مالی شرکت توسط حسابرس مستقل تأیید می ‌شود و این باعث اعتماد عمومی به شرکت شده و سابقه مالی فوق ‌العاده‌ای را برای کسب‌ و کار ها به ‌همراه دارد.

 گزارشی که حسابرسان ارائه می ‌دهند به مدیریت شرکت ‌ها کمک می ‌کند تا در معرض خطراتی مانند جریمه ‌های مالی، تحریم‌ های مالی و غیره قرار نگیرند. به ‌طور کلی حسابرسی یکی از زیر شاخه‌ های حسابداری بوده و یک ابزار بسیار مهم در حفظ و رعایت قوانین و مقررات و در نهایت ارتقاء سطح شفافیت و اعتماد عمومی به شرکت ‌ها و سازمان‌ ها را ارائه می ‌کند.

 حسابداری حقوقی یا قضایی چیست و چه کاربردی دارد

 حسابداری حقوقی یا قضایی فرایندی است که در طی آن حقوق و ضمانت‌ های مالی شرکت ‌ها و سازمان ‌ها تحت نظر قرار می‌ گیرد. این نوع حسابداری برای اطمینان حقوقی در مسائلی مانند اختلافات قضایی، تنظیم مدارک قانونی و پیگیری مطالبات استفاده می ‌شود.

 یکی از کاربرد های حسابداری حقوقی بررسی از جهت حقوقی قرارداد ها می‌ باشد. در چنین مواردی اطمینان حاصل می ‌شود که شرایط قرارداد به ‌صورت کامل رعایت شده و به ‌ویژه پرداخت ‌های مرتبط با قرارداد درست انجام ‌شده باشد.

 علاوه‌ بر این حسابداری حقوقی می ‌تواند در پاسخ به اختلافات قضایی ایجاد شده باشد. به ‌عنوان مثال تحلیل مستندات حسابداری شرکت می‌ تواند اثبات کند که اظهارنامه‌ی مالی شرکت آن‌ طور که توسط مؤدی مالیاتی ادعا شده ‌است صحیح و معتبر بوده ‌است یا خیر.

 هم چنین در ارائه شکایت و داد خواست ها و بررسی اسناد و مدارک مالی شرکت ‌ها نیز به دادگاه‌ ها کمک می‌ کند تا به‌ صورت دقیق و شفاف ‌تر مسائل را بررسی کرده و تصمیم ‌گیری درستی انجام دهند.

 به ‌طور کلی حسابداری حقوقی یا قضایی برای حفظ حقوق شرکت‌ ها و افراد، مورد استفاده قرار می ‌گیرد. بنابراین با استفاده از حسابداری حقوقی می ‌توان تمام اختلافات قضایی، پیگیری‌ های مالی و ضمانت‌ نامه ‌های قانونی را نیز پیگیری کرد.

 جمع بندی

 در این بخش مجموعه پیوند محاسب سعی کرده‌ است هر آن‌ چه که لازم است شما در خصوص انواع حسابداری و کاربرد های آنان بدانید را برایتان شرح دهد. اگر به ‌دنبال یاد گیری انواع حسابداری هستید یا می ‌خواهید برای مجموعه خود حسابدار استخدام کنید می ‌توانید تمامی فعالیت ‌های مالی و حسابداری خود را به مجموعه پیوند محاسب واگذار کنید. در ابتدا برای دریافت مشاوره جهت استخدام حسابدار و غیره می ‌توانید به ‌صورت رایگان با متخصصین مجموعه پیوند محاسب ارتباط برقرار کنید.

نظرات