مالیات اشخاص حقیقی (مشاغل) چگونه است ؟

کسبه ، اصناف ، صاحبان مشاغل و کارگاه های تولیدی و سایر افرادی که به صورت شخص حقیقی به طور انفرادی یا مشارکت با افراد دیگر فعالیت اقتصادی دارند یا به عناوین دیگری درآمد کسب می کنند ، مشمول مالیات بردرآمد مشاغل هستند .

نمونه هایی از فعالان اقتصادی در قالب ((اشخاص حقیقی)) مغازه دارها و کسبه ، دستوران دارها، مهندسین ومشاورین ، پزشکان و وکلا و کارشناسان رسمی دادگستری ، صاحبان مشاغل اینترنتی و آنلاین ، که به صورت انفرادی فعالیت میکنند ، مسئولان دفاتر اسناد رسمی و صاحبان کارگاه های تولیدی هستند ، حال با پیوند محاسب همراه باشید تا بیشتر به جواب این سوال بپردازیم.

تقسیم بندی مشاغل به چه صورت است ؟

صاحبان مشاغل گروه اول

این گروه به دو روش زیر مشخص میشود :

روش اول : در صورتی که مجموع مبلغ فروش کالا و خدمات سال قبل یا 10 برابر درآمد مشمول مالیات قطعی شده (پیش از کسر معافیت) طبق آخرین برگ مالیات قطعی عملکرد سال 1391 یا بعد از آن –که تا پایان دی ماه سال قبل از شروع سال مالیاتی ابلاغ شده باشد.  هر کدام بیشتر از مبلغ 3 میلیارد تومان باشد ، مودی در گروه اول قرار می گیرد.

روش دوم : صاحبان مشاغل زیر ، بدون در نظر گرفتن میزان فروش ، در گروه اول قرار می گیرند؛

 دارندگان کارت بازرگانی(وارد کنندگان و صادر کنندگان)؛

  1. صاحبان کارخانه ها و واحدهای تولیدی و بهره برداران معادن دارای جواز تاسیس و پروانه بهره برداری از وزارتخانه ذی ربط؛
  2. صاحبان هتل های سه ستاره و بالاتر؛
  3. صاحبان بیمارستان ها ،  زایشگاه ها ، کلینیک های تخصصی؛
  4. صاحبان مشاغل صرافی؛
  5. فروشگاه های زنجیره ای دارای مجوز فعالیت از وزارتخانه ذی ربط؛

صاحبان مشاغلی که در گروه اول قرار می گیرند ، حسب مورد موظف به ثبت اسناد حسابداری ، دریافت و تکمیل قانونی دفتر روزنامه و دفتر کل یا سایر دفاتر میباشند.

صاحبان مشاغل گروه دوم

در صورتی که مجموع مبلغ فروش کالا  و خدمات سال قبل یا 10 برابر درآمد مشمول مالیات قطعی شده (پیش از کسر معافیت) طبق اخرین برگ مالیات قطعی عملکرد سال 1391 یا بعد از آن –که تا پایان دیماه سال قبل از شروع سال مالیاتی ابلاغ شده- از 1 میلیارد تا 3 میلیارد تومان باشد، مودی در گروه دوم قرار می گیرد. صاحبان مشاغلی که در گروه دوم قرار می گیرند مکلف اند برای هر سال مالیاتی اسناد و مدارک مربوط به معاملات خود (از قبیل اسناد درآمدی فروش کالا یا ارائه خدمات و سایر درآمدها و اسناد خرید کالا ، خدمات و دارایی) و سایر اسناد هزینه های انجام شده را به تفکیک و به ترتیب تاریخ وقوع هر یک از رویدادهای مالی نگهداری ، و صورت درآمد و هزینه خود را به صورت ماهانه یا سالانه طبق فرم های تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی ارائه کنند.

صاحبان مشاغل گروه سوم

مشاغلی که در گروه اول و دوم قرار نمی گیرند ، جزو مشاغل گروه سوم  محسوب می شوند. این گروه مکلف اند برای هر سال مالیاتی اسناد ومدارک مربوط به معاملات خود را نگهداری کنند و خلاصه درآمد و هزینه سالانه خود را طبق فرم خلاصه درآمد و هزینه سالانه گروه ، که توسط سازمان امور مالیاتی تنظیم شده ، ارائه نمایند .

 
سوالات متداول
نظرات