معرفی معیارهای اساسی برای محاسبه مالیات

مقدمه

 مالیات مهم‌ ترین بخش درآمدی دولت می ‌باشد و دولت ‌ها از طریق مالیات بسیاری از هزینه ‌های کشور را تأمین می ‌کنند و در همین راستا نیز مالیات با هدف ایجاد تعادل از نظر اقتصادی در میان اقشار جامعه ایجاد شده ‌است.

 به ‌طور کلی مالیات مهم‌ ترین بخش اقتصادی و مالی شرکت ‌ها به شمار می ‌آید و برای پرداخت آن معیار هایی در نظر گرفته می ‌شود یا به ‌طور کلی در جامعه مدرن امروزی تعیین مقدار مالیات دارای معیار ها و شاخص‌ هایی است. تمامی ارکان و بخش ‌های مختلف جامعه از قبیل آموزشی، بهداشت، امنیت، واحد های دولتی و خصوصی همه و همه می‌ بایست به‌ نحوی مالیات پرداخت کنند ولی نحوه محاسبه مالیات هر کدام با توجه به تصمیم ‌گیری ‌های سازمان مالیات مستقیم متفاوت می ‌باشد که در ادامه معیار های مورد اندازه ‌گیری برای محاسبه مالیات معرفی خواهند شد.

 معیار های اساسی برای محاسبه مالیات

 معیار های اساسی برای محاسبه مالیات

 به‌ طور کلی مالیات بر اساس ویژگی‌ ها و شرایطی می‌ باشد که شرکت ‌ها و افراد حقیقی و حقوقی و در نهایت خود کشور در آن قرار دارند محاسبه می‌ شود. از جمله معیار هایی که نحوه محاسبه مالیات را مشخص می‌ کنند می ‌توان به میزان درآمد، نوع شغل، میزان تورم یا رکود اقتصادی، قوانین مالیاتی مانند تخفیف ‌های مالیاتی یا پاداش ‌های مالیاتی، نوع مالیات و غیره همه و همه در محاسبه مالیات مؤثر می ‌باشد که در ادامه معرفی خواهند شد.

  • در بیشتر کشور ها از جمله ایران اولین معیار مورد محاسبه برای مالیات، درآمد اشخاص، ارگان‌ ها، واحد های تجاری و سازمان ‌ها می ‌باشد. بنابراین درآمد برای سازمان مالیات کشور بسیار اهمیت دارد. و آن ‌چه که به ‌عنوان درآمد معرفی می شود در محاسبه میزان مالیات مورد توجه قرار می ‌گیرد، ( درآمد خالص شرکت یا اشخاص و یا سازمان ‌ها می ‌باشد و درآمد خالص پس ‌از کسر هزینه‌ ها و مخارج جانبی بدست می ‌آید).
  • نوع شغل، دومین معیار برای محاسبه میزان مالیات می‌ باشد با توجه به قوانین سازمان امور مالیاتی کشور بسیاری از شغل ‌ها میزان پرداخت مالیات متفاوتی دارند و برخی از شغل ‌ها مانند شغل ‌های فرهنگی و هنری از پرداخت مالیات معاف هستند بنابراین نوع شغل نیز معیار دیگری است که سازمان امور مالیاتی کشور برای محاسبه میزان مالیات استفاده می ‌کند.

 3- محل سکونت؛ بسیاری از کشور ها قوانین مالیاتی مختص به خود را دارند. یکی از قوانین مالیاتی و معیار های محاسبه کشور محل سکونت شما می ‌باشد به ‌گونه ‌ای که اگر شما در کشوری دیگر زندگی می ‌کنید ولی کسب ‌و کار شما در کشوری دیگر وجود دارد می ‌بایست پرداخت مالیات خود را براساس کشوری که کسب‌ و کار شما در آن قرار دارد مورد محاسبه قرار دهید.

 ۴- نوع مالیات؛ معیار مهم در محاسبه میزان مالیات مشاغل یا ثروت در گردش، نوع مالیات می‌ باشد به ‌طور کلی ما در کشور انواع مالیات‌ های مختلفی را پرداخت می‌ کنیم مانند مالیات بر درآمد، مالیات بر ارث، مالیات بر شرکت‌ ها و خود مالیات نیز به ۲ نوع مستقیم و غیر مستقیم پرداخت می‌ شود. بنابراین در محاسبه مالیات نیز نوع مالیات باید مشخص باشد زیرا از هر کدام درصد های متفاوتی به‌عنوان مالیات پرداخت می ‌شود.

 ۵- تخفیف مالیاتی؛ تخفیف‌ های مالیاتی ازجمله عوامل مؤثر بر میزان مالیات پرداختی خواهد بود هر کشوری به نوبه خود دارای قوانینی برای تخفیف‌ های مالیاتی می‌ باشد به ‌همین دلیل اگر شما نیز می ‌خواهید مالیات بپردازید و برای محاسبه مالیات خود به ‌دنبال معیار های تأثیر گذار می‌ گردید می ‌توانید در قوانین سازمان امور مالیاتی کشور بررسی کنید که ببینید آیا واجد شرایط برای دریافت تخفیف مالیاتی هستید یا خیر.

مقاله پیشنهادی: همه چیز درباره مالیات بر ارث و نرخ آن

 

 تقسیم بندی صاحبان کسب و کار

 تقسیم بندی صاحبان کسب و کار

 به‌ طور کلی سازمان مالیاتی کشور برای این‌ که بتواند به ‌راحتی مالیات مشاغل و کسب ‌و کار ها را مورد محاسبه قرار دهد و آن‌ ها را در ۳ گروه بر اساس فعالیت، حجم نقدینگی در گردش و در نهایت گروهی که در خارج از این دو گروه باشند تقسیم ‌بندی می‌ کنند.

 اولین گروه مشاغل معرفی شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور شامل موارد زیر می ‌شود:

 وارد کنندگان و صادر کنندگان

 صاحبان کارگاه ‌های تولیدی و کارخانه ‌ها

 مالکان هتل ‌های بزرگ (۳ ستاره و بالاتر)

 مالکین واحد های درمانی (بیمارستان، زایشگاه، درمانگاه و کلینیک)

 صرافی ‌ها

 فروشگاه‌ های زنجیره ‌ای

 مالکین سازمان ‌های حسابرسی و حسابداری و دفتر داری

 مالکان واحد های ارائه ‌دهنده خدمات مالی مدیریتی، مشاوره ‌ای و غیره و در نهایت صاحبان ارگان ‌های حمل ‌و نقل موتوری ( دریایی، هوایی، زمینی) چه به ‌صورت مسافربری و یا چه به ‌صورت جابجایی بار.

 به‌ طور کلی تمامی واحد های تجاری که درآمد سالانه آن ‌ها بیش ‌از ۱۵ میلیارد تومان باشد در گروه اول قرار می‌ گیرند و همچنین گروه دوم شامل مشاغلی می ‌شود که حجم فعالیت و میزان درآمدی آن‌ ها بین ۵ تا ۱۵ میلیارد تومان متفاوت باشد و همچنین گروه سوم به فعالیت ‌هایی اطلاق می ‌شود که میزان درآمدی آن‌ ها به ‌طور سالانه زیر ۵ میلیارد تومان باشد.

معیار محاسبه مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی

 در ماده ۱۰۵ قانون مالیات ‌های مستقیم نحوه محاسبه مالیات اشخاص حقوقی و همچنین در ماده ۱۳۱ آن نحوه محاسبه مالیات اشخاص حقیقی ارائه شده‌ است.

 با توجه به قانون معرفی شده در سال ۱۴۰۰ برای میزان پرداخت مالیات اگر درآمد اشخاص حقیقی تا سقف ۵۰ میلیون تومن سالانه باشد می ‌بایست ۱۵ درصد مالیات پرداخت کنند و هم چنین اگر میزان درآمد آن ‌ها بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان متفاوت باشد مشمول ۲۰ درصد مالیات خواهند بود و در صورت درآمد بالای ۱۰۰ میلیون تومان مؤدیان مالیاتی می ‌بایست ۲۵ درصد مالیات پرداخت کنند.

 شایان ذکر است که اگر به ‌صورت سالانه زیر ۲۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان درآمد داشته باشید از پرداخت مالیات معاف هستید.

 

 سخن پایانی

 در این مقاله معیار های اساسی که برای محاسبه مالیات مورد ارزیابی قرار می ‌گیرند معرفی شده‌ اند. پیوند محاسب یکی از بزرگ‌ ترین مراکز مشاوره حقوقی و مالی و همچنین انجام فعالیت ‌های مالی، حسابداری و مالیاتی برای انواع فعالیت‌ های تجاری و اقتصادی را برعهده دارد. اگر به‌ دنبال یک تیم مجرب در حوزه مالیات و محاسبه آن و همچنین به ‌دنبال یک تیم حسابداری فوق‌ العاده برای فعالیت خود می‌ باشید می ‌توانید ابتدا به ‌صورت رایگان با متخصصین این مجموعه مشورت کرده و سپس در صورت نیاز فعالیت ‌های حسابداری خود را به مجموعه پیوند محاسب واگذار کنید.

نظرات