مالیات شرکت های غیر فعال چگونه محاسبه می شود؟

مقدمه

 شاید برای شما نیز اتفاق افتاده باشد که شرکتی را ثبت کرده باشید، و یا دیده ‌اید که شرکت‌ های بسیاری وجود دارند که صرفاً فقط نام آن ‌ها به‌ عنوان شرکت ثبت‌ شده و هیچ ‌گونه فعالیتی ندارند. سوالی که ممکن است برای صاحبان شرکت‌ هایی که فقط ثبت ‌شده‌اند یا دیگر افراد به وجود بیاید این است که آیا این‌ گونه شرکت‌ ها می ‌بایست مالیات پرداخت کنند یا خیر؟ آیا اگر به این شرکت ‌ها مالیات تعلق می ‌گیرد راه ‌حل ‌های قانونی وجود دارد که بتوان بر اساس آن از پرداخت مالیات و تعلق گرفتن مالیات جلوگیری کرد یا خیر ؟ همه و همه این سوالات در این بخش توسط مجموعه مشاورین مالی پیوند محاسب برای شما شرح داده خواهد شد. تا شما هر آن‌ چه که لازم است در خصوص مالیات شرکت ‌های غیر فعال بدانید را در این مطلب برایتان ارائه داده است.

چه‌ شرکت هایی‌ غیر فعال هستند؟

 سوالی که ممکن است برای بسیاری از افراد به وجود بیاید این است که چه شرکت‌ هایی به ‌عنوان شرکت غیر فعال شناخته می‌ شوند؟ به ‌طور کلی شرکت‌ هایی که نام آن‌ ها با عنوان شرکت و برند تجاری ثبت‌ شده باشد و این ‌گونه شرکت ‌ها هیچ ‌گونه گردش مالی نداشته یعنی مراودات مالی و تجاری آن‌ ها صفر بوده و حتی صاحبان این برند ها نیز در طول یک‌ سال مالی هیچ‌ گونه نقل ‌و انتقال مالی را نداشته باشند، در اصطلاح قانونی این‌ گونه شرکت‌ ها غیر فعال نامیده می ‌شوند.

آیا شرکت های غیر فعال می بایست مالیات بپردازند؟

 سوالی که ممکن است در این‌ جا برای شما به ‌وجود آمده باشد پرداخت مالیات شرکت ‌های غیر فعال می‌ باشد. به ‌طور کلی اگر شرکت ‌های ثبت‌ شده که به‌ عنوان شرکت غیر فعال شناخته می ‌شود قوانینی که مربوط به این شرکت‌ ها می ‌باشد را رعایت کنند مشمول مالیات نخواهند شد.

 حال سوال این است که چه قوانین و مواردی وجود دارد که شرکت‌ های غیر فعال باید آن ‌ها را رعایت کنند؟

 حدود ۱۵ مورد وجود دارد که شرکت‌ های غیر فعال می‌ بایست آن‌ ها را رعایت کرده تا مشمول مالیات قرار نگیرن که این موارد را به ‌ترتیب در ادامه برایتان شرح داده می ‌شود؛

  • اولین مورد از قانون شرکت‌ های غیر فعال عدم ثبت هر گونه گردش و مراوده مالی به نام صاحب شرکت.
  • در حوزه مالیاتی مربوط به شرکت می بایست تشکیل پرونده مالیاتی صورت پذیرد.
  • می‌ بایست اسناد و مدارک مربوط به عدم فعالیت شرکت در تایم ‌های مشخص به‌ صورت کتبی از سمت مدیر عامل شرکت نوشته و مهر و امضاء گردیده و در اختیار حوزه مالیاتی قرار بگیرد.
  • تمامی دفاتر اسناد و مدارک حسابداری قانونی شرکت باید به ‌صورت پلمپ شده و سفید در اختیار سازمان مربوطه قرار بگیرد.
  • خود اظهاری مالیاتی در زمان‌ های مشخص به‌ صورت سفید نوشته ‌شده و تحویل سازمان گردد.
  • اگر شرکت‌ های غیر فعال از خود اظهاری مالیاتی و از ارائه اظهارنامه ارزش افزوده خود داری کنند سازمان امور مالی عدم فعالیت آن ‌ها را کذب دانسته و می ‌بایست جریمه پرداخت کنند.
  • هیچ ‌گونه فاکتوری نباید در طول یک‌ سال مالی با نام و برند شرکت یا صاحب آن برند صادر گردیده باشد.
  • خرید هرگونه وسایل، تجهیزات و هرگونه ابزار آلاتی که در جهت شروع فرایند فعالیت شرکت باشد، سازامان امور مالیاتی، شرکت را به ‌عنوان فعال شناخته ‌شده و می ‌بایست مالیات پرداخت نماید.
  • صاحبان کسب‌ و کار های غیر فعال می ‌بایست طی یک نامه به ‌صورت کتبی عدم فعالیت خود را برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کرده و نام شرکت، شماره ثبت شرکت، کلاسه پرونده مربوط به شرکت، تاریخ عدم فعالیت شرکت را در آن نامه ذکر کرده و با مهر و امضای صاحب برند در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار بدهند. صاحبان کسب‌ و کار ها و شرکت‌ های غیر فعال می‌ بایست حتماً کد اقتصادی را دارا باشند و نداشتن کد اقتصادی ربطی به فعالیت یا عدم فعالیت آن‌ ها ندارد و می ‌بایست بر اساس همان کد اقتصادی اسناد و مدارک ملزوم برای سازمان امور مالیاتی حوزه مشخص شده ارسال شود.
  • صاحبان برند یا مؤدیان و صاحبان شرکت‌ ها می ‌بایست در پایان سال مالی نامه عدم فعالیت خود را به اطلاع حوزه مالیاتی مربوط برسانند.
  • همچنین صاحبان شرکت‌ های غیرفعال بدانند که هر سال می‌ بایست عدم فعالیت شرکت را به سازمان امور مالیاتی اطلاع دهند.
  • عدم فعالیت شرکت‌ ها چه صاحبان آن ‌ها اشخاص حقیقی بود و چه اشخاص حقوقی باشند، فرآیند تشکیل پرونده و تعیین حوزه مالیاتی و همچنین در ارائه خود اظهاری و تکمیل اظهارنامه‌ های ارزش افزوده و همچنین در ارائه نامه‌ های کتبی به سازمان امور مالیاتی با یکدیگر تفاوتی ندارند.
  • اگر صاحبان شرکت ‌ها و کسب‌ و کار ها، دیگر قصد ندارند تحت آن برند هر گونه فعالیت تجاری، اقتصادی، اجتماعی و غیره را انجام دهند می ‌بایست انحلال شرکت را به سازمان امور مالیاتی اعلام نماید و این اتفاق باید به ‌صورت رسمی باشد تا نام، برند و ثبت شرکت به‌ طور کامل معدوم گردد.

 نکته قابل ذکر در خصوص انحلال شرکت‌ ها می‌ باشد، اگر واقعاً می ‌خواهید برند و شرکت خود را به‌ طور کامل حذف کنید، مشکلی ندارد ولی از آن ‌جایی‌که انحلال شرکت، یعنی مرگ برند و اگر شما فکر می‌ کنید که زمانی مجدد فعالیت شرکت را آغاز خواهید کرد بهتر است از اعلام انحلال شرکت خود داری نمایید و بدانید که در صورتی‌که موارد گفته ‌شده در بالا به‌ صورت کامل رعایت گردد هیچ ‌گونه دغدغه و درد سری را برای شما ایجاد نخواهد کرد، اگر قصد دارید تا قوانین و موارد بالا را انجام دهید و خود نمی‌ توانید نسبت‌ به انجام آن ‌ها اقدام کنید می‌ توانید کار را به متخصصین مجموعه پیوند محاسب واگذار کنید، مشاورین مجموعه پیوند محاسب همواره شما را در این زمینه یاری خواهند رساند تا شما هیچ‌ گونه درد سری را از بابت پرداخت مالیات و یا جریمه ‌های مالیاتی نداشته باشید.

چگونگی محاسبه مالیات شرکت های غیر فعال

 همان ‌گونه که در ابتدا نیز به آن اشاره کردیم مالیات به شرکت‌ هایی تعلق می‌ گیرد که در آن تراکنش، گردش مالی و نقل‌ و انتقالات مالی صورت پذیرد. هر چند که اندازه این تراکنش و گردش مالی کم باشد باز هم میزان مالیات به آن‌ ها تعلق خواهد گرفت. بنابراین شرکت‌ های غیر فعال زمانی‌که ادعای غیر فعالی می ‌کنند یعنی هیچ‌ گونه درآمدی ندارند و هیچ‌ گونه گردش مالی با نام صاحب شرکت و یا با نام خود برند شرکت صورت نپذیرفته است. با توجه به این مورد شرکت‌ های غیر فعال مالیات پرداخت نمی ‌نمایند. همچنین توجه داشته باشید که اگر حتی کوچک‌ ترین وسیله‌ای را تحت عنوان شرکت و برای فعالیت شرکت خریداری نمایید اعم از ابزارآلات و ماشین‌آلات، چون در زمره سرمایه ‌های شرکت محسوب می ‌گردند بنابراین پرداخت مالیات آن‌ ها ضروری میباشد.

 پیامد های اعلام نکرد عدم‌ فعالیت

 بسیاری از صاحبان کسب ‌و کار ها می ‌گویند زمانی که ما هیچ‌ گونه فعالیت تجاری و گردش مالی نداشته ‌ایم دیگر نیازی نیست تا مدارک را آن‌ هم به ‌صورت سفید و خالی به سازمان امور مالیاتی تحویل دهیم تا به آن ‌ها بگوییم که فعالیت ما غیر فعال است. اشتباه بسیاری از صاحبان کسب‌ و کار ها همین می‌ باشد. بنابراین صاحبان کسب ‌و کار ها می ‌بایست حتماً عدم فعالیت خود را به سازمان امور مالیاتی و حوزه مالیاتی مربوطه اطلاع دهند که اگر عدم فعالیت خود را اعلام نکنند مالیات آن‌ ها به‌ صورت علی الرأس مورد محاسبه قرار خواهد گرفت، مالیات علی الرأس یعنی ممیزان اداره امور مالیاتی خود مراجعه کرده و با بررسی اسناد و مدارک مالیات را مشخص می‌کنند. همچنین می ‌بایست جریمه ۳۰ درصدی نیز پرداخت نمایید. بنابراین لازم است که حتماً به حوزه ‌های مالیاتی صنف مربوط مراجعه کرده و دفاتر پلمپ قانونی خود را به ‌همراه اظهارنامه ‌های مالیاتی تحویل دهند.

در نهایت

 با توجه به مطالب گفته ‌شده حتماً اگر شرکت یا واحد تجاری شما غیر فعال می ‌باشد از راه ‌ها و روش‌ های قانونی استفاده کرده تا غیرفعال کردن بودن شرکت خود را به سازمان امور مالیاتی اطلاع دهید، در صورت عدم اطلاع ‌رسانی شما با جرایمی مواجه می‌ گردید. بنابراین از روش ‌های بالا به‌ خوبی استفاده کنید. همچنین پیوند محاسب در این مجموعه در این بخش تلاش کرده ‌است تا هر آن ‌چه که لازم است شما در خصوص نحوه محاسبه مالیات شرکت ‌های غیر فعال بدانید را برایتان شرح دهد هم چنین اگر به‌ دنبال مشاورین مالی در حوزه‌های مختلف می‌ باشید و یا برای حسابرسی‌ های مالی خود نیاز به حسابرس مالیاتی دارید می‌ توانید از متخصصین مجموعه پیوند محاسب بهره ببرید. همچنین برای مشاوره نیز می ‌توانید با مشاوران این مجموعه تماس حاصل فرمایید.

نظرات