حسابداری صنعتی چیست؟  

مقدمه

 امروزه تعدد مشاغل با توجه به گستردگی که دارند نیازمند انواع حسابداری ها می ‌باشند. حسابداری های مختلفی که وجود دارد شامل حسابداری های پیشرفته، مقدماتی، حسابداری های مربوط به بازار کار، حسابداری های مالیاتی، حسابداری حقوق و دستمزد و حسابداری صنعتی می‌ باشد. که در این بخش پیوند محاسب سعی دارد تا هر آن‌ چه که لازم است در خصوص حسابداری صنعتی و تعاریف آن وجود دارد را برای شما ارائه دهد. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

 حسابداری صنعتی چیست؟

 امروزه شاخه‌ های حسابداری بسیار گسترده و پیچیده هستن یکی از شاخه ‌های حسابداری، حسابداری صنعتی می‌ باشد. حسابداری صنعتی یا حسابدار صنعتی وظیفه تعیین و تشخیص بهای نهایی و تمام شده برای محصولات را برعهده دارد.

 شاید با خود بگویید که پس راحت ‌ترین گرایش در حسابداری، حسابداری صنعتی می ‌باشد؟ خیر،

 در ابتدا چنین به ‌نظر می‌ رسد که حسابداری صنعتی از جمله گرایش ‌های ساده حسابداری می‌ باشد ولی باید بدانید که حسابداری صنعتی یا حسابداران صنعتی می ‌بایست تمرکز بسیار زیادی داشته باشند تا بتوانند تصمیم ‌های مهمی را بگیرند، حال چه تصمیم ‌هایی مگر برعهده‌ی حسابداران صنعتی می‌ باشد؟ حسابداران صنعتی می‌ بایست در مواقع حساس نسبت‌ به مدیریت هزینه‌ ها و کنترل آن‌ ها فعال بوده و همچنین تصمیماتی بسیار مهم در جهت کاهش هزینه‌ های واحد تجاری در جهت افزایش سود آن واحد بگیرند. همچنین حسابداری صنعتی می‌ بایست قیمت ‌گذاری ‌های کالا ها و همچنین هزینه‌ هایی که برای ساخت هر کالا مورد استفاده قرار می‌ گیرد را کنترل کرده و یک تصمیم نهایی در این زمینه را ارائه دهد. بر این اساس حسابداری صنعتی به واحد های تجاری کمک می‌ کند تا بتوانند در برآورد و تخمین هزینه‌ ها بسیار دقیق عملکرد داشته و در جهت پیشرفت آن واحد تصمیماتی را ارائه دهند.

 کاربرد حسابداری صنعتی

 همان طور که در بالا نیز اشاره کردیم حسابداری صنعتی کاربرد های فراوانی دارد که از جمله می ‌توان به کم کردن هزینه ‌ها و مخارج، تعیین قیمت کالا ها و کنترل بر قیمت‌ گذاری محصولات، ارائه‌ ی تصمیم ‌های نهایی در جهت قیمت‌ گذاری ‌های محصولات و غیره از جمله کاربرد های حسابداری صنعتی نیز می‌ باشد.

 حسابداران صنعتی نیز تجزیه ‌و تحلیل، برآورد و پیش ‌بینی هزینه‌ های بسیار مهم واحد های تجاری را نیز برعهده دارند. بنابراین حسابداران صنعتی در عرصه تولید واحد های تجاری نقش تعیین ‌کننده‌ای ایفا کرده و همچنین حسابداری صنعتی نیز در هنگام فرآیند تولید نیز تصمیماتی دقیق را نیز ارائه می ‌دهد.

 حسابداری صنعتی چه وظایفی دارد؟

 همان ‌طور که اشاره شد، حسابداری صنعتی وظایف متعددی دارد. که از جمله این وظایف می‌ توان به کنترل هزینه‌ های در ارتباط با تولید یک محصول اشاره کرد. آن‌ چه که هر واحد تجاری از حسابداری صنعتی می‌ خواهد، کنترل و کاهش هزینه‌ ها در جهت افزایش سود شرکت می‌ باشد. اگر بخواهیم به‌ صورت دسته‌ بندی شده وظایف حسابداری صنعتی را اشاره کنیم می ‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • اولین وظیفه حسابداری صنعتی همکاری و اجرای برنامه‌ های بودجه ‌بندی واحد های تجاری می‌ باشد.
  • ثبت و ضبط گزارش‌ ها و طبقه ‌بندی آنان و ارائه آن ‌ها در جهت تصمیم‌ گیری ‌های مدیریتی.
  • اجرای برنامه‌ ها، قوانین و ساختارهایی که باعث پیشرفت شرکت و کاهش هزینه‌ ها می ‌شود.
  • مشخص کردن ارزش کالا های موجود در جهت مشخص کردن هزینه ‌ها و قیمت ‌گذاری و همچنین مدیریت موجودی ‌ها.
  • مشخص کردن مخارج صورت‌ گرفته در مقابل میزان درآمد و سود حاصل شده.

 

انواع روش‌های حسابداری صنعتی

 در واحد های تجاری مخصوصاً واحد های تولیدی برای کار فرما ها بسیار مهم است که بدانند بهای تمام شده برای هر کدام از تولیدات چه میزان می ‌باشد؟ زیرا با توجه به این موضوع، می ‌توانند بسیاری از هزینه ‌های تولیدی را مورد محاسبه قرار دهند. به ‌طور کلی حسابداری صنعتی را می‌ توان به ۶ دسته تقسیم‌ بندی کرد، که این موارد شامل؛ تعیین هزینه های جذب شده، هزینه یابی مستقیم و متغیر، تعیین هزینه ‌های برآوردی یا تخمینی، مشخص نمودن هزینه ‌های مربوط به سفارش کار، تعیین هزینه تولید و فرآیند آن و مشخص نمودن هزینه ‌های استاندارد می ‌باشد. که در ادامه هر کدام را با جزئیات برایتان شرح می نماییم.

  • اولین مورد در خصوص روش‌ های حسابداری صنعتی، تعیین هزینه ‌های جذبی می ‌باشد. هزینه‌ های جذبی به تمامی مخارجی که در طی فرایند تولیدی یک محصول صورت می‌ پذیرد و باعث به دست آمدن بهای نهایی محصول شده ‌می شود را هزینه ‌های جذبی می ‌گویند.
  • تعیین هزینه‌ های مستقیم و متغیر، به هزینه‌ ها و مخارجی که در طی فرآیند تولید که در نسبت با حجم تغییر می‌ کند، می‌ گویند. در این نوع از روش‌ های هزینه‌ یابی مستقیم، بهای مستقیم سربار ساخت در زمره هزینه‌ های در حال تغییر تولید می‌ باشد. که این نوع هزینه در زمره کالا هایی که در حال تولید هستند شمرده شده و در بهای نهایی برای کالا های موجود که در آخر هر دوره مورد محاسبه قرار می ‌گیرند مانند صورت‌ حساب ‌های سود و زیان منظور می ‌گردد.
  • تعیین هزینه‌های تخمینی و برآورد شده، هزینه ‌هایی که در طی امضای یک قرارداد و یا تصمیم ‌گیری برای اجرای برنامه خاصی پیش‌ بینی می ‌شوند و همچنین هزینه‌ هایی که بعد از فروش محصول بدلیل خدمات پس ‌از فروش ارائه می‌ شود در زمره هزینه ‌های برآوردی و تخمینی شمرده می ‌شوند.
  • تعیین مخارج و هزینه ‌یابی مربوط به سفارش کار، گاهی از اوقات واحد های تجاری سفارش کار قبول می ‌کنند. بنابراین تمامی روش‌ هایی که در جهت جمع‌ آوری، تعیین، ضبط و تخصیص هزینه‌ های مربوط به تولید و همچنین جداسازی سفارش‌ ها از زمانی ‌که یک سفارش شروع‌ شده و تا زمانی ‌که محصول و فرآیند تولید به اتمام می‌ رسد در این روش قرار می ‌گیرد. در روش هزینه‌ یابی سفارش کار به ‌صورت کاملاً تفکیک شده مخارج ثبت و ضبط می‌ گردد و تمامی مدارکی که می‌ بایست در این نوع هزینه ‌یابی مورد استفاده قرار بگیرد شامل درخواست سفارش از انبار، میزان فعالیت کارکنان، کارت مربوط به فعالیت و کارت مربوط به سفارش نیز باید وجود داشته باشد.
  • تعیین هزینه ‌های مربوط به فرایند تولید، برخی از واحد های تجاری تولیدی، تولید محصولات آن‌ ها به ‌صورت مرحله‌ای بود یعنی در یک مکان مشخص و به ‌صورت انبوه  کالا تولید نمی ‌شود بنابراین فرآیند تولید یک محصول به ‌صورت جداگانه و در بخش‌ های مختلفی صورت می‌ پذیرد. این‌ گونه تعیین هزینه ‌ها از روش هزینه ‌یابی فرایندی و مرحله ‌ای در حسابداری صنعتی استفاده می ‌کنند. از جمله واحد های تجاری می ‌توان به نساجی‌ ها، صنایع شیمیایی، صنایع نفت، تولید پوشاک و غیره اشاره کرد.
  • هزینه ‌یابی استاندارد نیز از جمله روش‌ های حسابداری صنعتی می‌ باشد. که اکثر تولید کنندگان و واحد ها و سازمان‌ ها از این روش استفاده می ‌کنند. در هزینه ‌یابی استاندارد ابتدا قیمت نهایی یک محصول را برآورد کرده و بعد از انجام فرایند تولید، قیمت نهایی را با قیمت پیش ‌بینی ‌شده مورد مقایسه قرار می‌ دهند و دلایلی که باعث ایجاد تغییرات در قیمت برآورد شده و قیمت نهایی شده است را مورد بررسی و تجزیه ‌و تحلیل قرار می‌ دهند.

 طبقه‌ بندی هزینه‌ ها و مخارج در حسابداری صنعتی

 حسابداری صنعتی هزینه‌ ها و بودجه‌ ها، مخارجی چون مخارج مربوط به مواد مستقیم، دستمزد ها و حقوق‌ های مستقیم و همچنین سربار ها را شامل می‌ شود. بنابراین در حسابداری صنعتی می‌ بایست گزارش‌ های مربوط به این هزینه ‌ها ثبت‌ شود. زیرا حسابداران مالی از این اطلاعات استفاده می ‌کنند.

دسته ‌بندی هزینه‌ها برای تولید، در سه دسته قرار می گیرند؛

اولین گروه طبقه ‌بندی، طبقه‌ بندی طبیعی هزینه ‌ها

و دومین گروه دسته ‌بندی هزینه‌ های مربوط به تولید

و در گروه سوم، طبقه‌ بندی هزینه ‌های مربوط به حجم تولید می ‌باشد.

 

 در نهایت

 مجموعه پیوند محاسب در این بخش سعی کرده‌ است تا هر آن‌ چه که لازم است شما در خصوص حسابداری صنعتی بدانید را برایتان شرح دهد. همچنین می ‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص حسابداری و شاخه‌ های آن و همچنین در خصوص مالیات و بحث‌ های مالی اگر سوالاتی برای شما وجود دارد یا می‌ خواهید اطلاعات بیشتری کسب کنید، می ‌توانید از بخش ‌های دیگر سایت مجموعه مشاورین مالیاتی پیوند محاسب آگهی کسب کرده و از آن استفاده کرده و همچنین اگر برای مجموعه خود نیازمند انواع حسابدار ها و مشاورین مالی می‌ باشید می ‌توانید از مجموعه پیوند محاسبه بهره کافی را ببرید.

نظرات