حسابداری مالیاتی چیست؟ و اهداف حسابداری مالیاتی

حسابداری مالیاتی چیست؟

حسابداری مالیاتی به عنوان یکی از حوزه‌ های مهم حسابداری، به مطالعه و اجرای قوانین و مقررات مالیاتی و تأثیر آن ‌ها بر روی وضعیت مالی یک شرکت یا فرد می‌ پردازد. در واقع، حسابداری مالیاتی به مطالعه و بررسی اصول، قوانین و مقررات مالیاتی برای تهیه و ارائه اظهار نامه مالیاتی و پرداخت مالیات مورد نیاز شرکت یا فرد می‌ پردازد.

هدف اصلی حسابداری مالیاتی، کاهش بار مالیاتی و رعایت قوانین مالیاتی است. در این راستا، حسابداران مالیاتی باید با قوانین مالیاتی آشنا باشند و بر اساس آن ‌ها اظهارنامه مالیاتی را آماده کنند. همچنین، آن‌ ها باید به دنبال بهینه ‌سازی مالیاتی برای شرکت یا فرد باشند، به عنوان مثال، از مزایای مالیاتی که می ‌تواند به شرکت یا فرد مربوط شود بهره‌مند شوند.

علاوه بر این، حسابداری مالیاتی شامل تحلیل و بررسی اثرات مالیاتی در معاملات مختلف شرکت یا فرد نیز می ‌شود. این شامل بررسی اثرات مالیاتی در خرید و فروش دارایی ‌ها، سود سهام، تأمین اجتماعی و دیگر موارد است. به عنوان یکی از حوزه‌ های مهم حسابداری، حسابداری مالیاتی به عنوان یک ابزار برای بهبود مدیریت مالی و اقتصادی در کسب ‌و کار های بزرگ و پیچیده بسیار مهم است.

 

دلایل شناختن حسابداری مالیاتی به‌عنوان یک تخصص

امور مالیاتی یکی از مهم‌ ترین بخش‌های امور مالی شرکت‌ ها و مؤسسه‌ ها است. رسیدگی نادرست به امور مالیاتی هر کسب‌ و کار می‌تواند ضرر های جبران‌ ناپذیری را به یک شرکت وارد کند و برعکس با حسابداری مالیاتی می‌توان جلوی خسارات زیادی را به شرکت گرفت. یکی از عللی که شرکت‌ های بزرگ و شرکت‌ های متوسط از افراد متخصص در این زمینه بهره می ‌برند نیز این است. اهمیت حسابداری مالیاتی در دانشگاه‌ ها نیز دیده می‌شود. به‌ طوری‌ که ما دو گرایش حسابداری مالیاتی و مالی داریم. هر چند گرایش های دیگری نیز در زمینه ی حسابداری وجود دارد، اما ظاهرا این دو گرایش کاربرد بیشتری داشته و بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند. از گرایش های دیگر رشته ی حسابداری می توان به حسابداری دولتی، حسابداری مدیریت، حسابرسی، حسابداری صنعتی و حسابداری منابع انسانی اشاره کرد.


توانایی‌های حسابدار مالیاتی

حسابدار مالیاتی معمولاً یک فرد با تجربه در زمینه حسابداری است و معمولاً در کسب‌ و کار های بزرگ از حسابداران تازه‌ کار استفاده نمی‌ شود. توانایی‌ های حسابدار مالیاتی باید در امور مالی حسابداری، مسائل حقوقی و تسلط به قوانین مالیاتی باشد. در کسب‌ و کار های کوچک حسابداران تازه‌ کار و کم سابقه هم می توانند استفاده شوند؛ اما همچنین برای امور مالیاتی می ‌توان از مراکز تخصصی مشاوره استفاده کرد. برای موفقیت در کسب‌ و کار های کوچک استفاده از خدمات تخصصی مشاوره را پیشنهاد می‌کنیم. چرا که این خدمات مشاوره، افراد با تجربه ای را در اختیار دارند و همین موضوع سبب می شود که حتی در صورت نداشتن تجربه ی کافی حسابدار بتوان از خدمات علم حسابداری استفاده کرد و از ضرر و زیان شرکت جلوگیری نمود و یا حتی سود کسب کرد.

اهداف حسابداری مالیاتی

اهداف حسابداری مالیاتی عبارتند از:

  • رعایت قوانین و مقررات مالیاتی: یکی از اصلی‌ ترین اهداف حسابداری مالیاتی، رعایت قوانین و مقررات مالیاتی است. حسابداران مالیاتی باید با قوانین مالیاتی آشنا باشند و اظهار نامه مالیاتی را براساس این قوانین تهیه کنند.
  • کاهش بار مالیاتی: یکی دیگر از اهداف حسابداری مالیاتی، کاهش بار مالیاتی و بهبود وضعیت مالی شرکت یا فرد است. برای این منظور، حسابداران مالیاتی باید با بهینه‌ سازی مالیاتی و استفاده از تمامی مزایای مالیاتی ممکن، کاهش بار مالیاتی را حاصل کنند.
  • افزایش انطباق با مقررات مالیاتی: افزایش انطباق با مقررات مالیاتی یکی دیگر از اهداف حسابداری مالیاتی است. حسابداران مالیاتی باید با قوانین مالیاتی و نحوه پرداخت مالیات آشنا باشند و با رعایت این مقررات، انطباق شرکت یا فرد خود را با قوانین مالیاتی افزایش دهند.
  • ارائه اطلاعات دقیق به دستگاه‌های مالیاتی: یکی دیگر از اهداف حسابداری مالیاتی، ارائه اطلاعات دقیق به دستگاه‌های مالیاتی است. حسابداران مالیاتی باید با تهیه اظهارنامه مالیاتی صحیح و دقیق، اطلاعات مالی شرکت یا فرد را به دستگاه‌های مالیاتی ارائه دهند.
  • بهره‌ برداری از مزایای مالیاتی: یکی دیگر از اهداف حسابداری مالیاتی، بهره‌ برداری از مزایای مالیاتی است. حسابداران مالیاتی باید با تحلیل و بررسی مزایای مالیاتی مختلف، شرکت یا فرد را به بهره‌ مندی از آن ها راهنمایی کنند. این مزایا ممکن است شامل کاهش مالیات‌ ها، کاهش هزینه‌ ها، افزایش بازده سرمایه ‌گذاری و یا مزایای مالیاتی دیگر باشد.
  • حفاظت از منافع مالی شرکت یا فرد: یکی دیگر از اهداف حسابداری مالیاتی، حفاظت از منافع مالی شرکت یا فرد است. حسابداران مالیاتی باید با تهیه اظهارنامه مالیاتی درست و صحیح، حفاظت  از منافع مالی شرکت یا فرد را به عهده داشته باشند.
  • حفظ سهام داران و سرمایه ‌گذاران: حفظ سهام داران و سرمایه‌ گذاران یکی دیگر از اهداف حسابداری مالیاتی است. با تهیه گزارش‌ های مالیاتی صحیح و دقیق، حسابداران مالیاتی به سهام داران و سرمایه‌ گذاران اطمینان می ‌دهند که شرکت یا فرد دارای مدیریت مالی مناسب و مطابق با قوانین مالیاتی است.

در کل، اهداف حسابداری مالیاتی به عنوان یکی از حیاتی ‌ترین بخش ‌های حسابداری، شامل رعایت قوانین و مقررات مالیاتی، کاهش بار مالیاتی، افزایش انطباق با مقررات مالیاتی، ارائه اطلاعات دقیق به دستگاه‌ های مالیاتی، بهره‌ برداری از مزایای مالیاتی، حفاظت از منافع مالی شرکت یا فرد و حفظ سهام داران و سرمایه ‌گذاران می ‌باشد.

حسابداری مالیاتی و شرکت‌ های حسابداری

در شرکت‌های حسابداری انواع خدمات حسابداری ارائه می ‌شود و می‌ تواند انواع تخصص های حسابداری را داشته باشد. این شرکت‌ ها افراد با تجربه‌ ای را استخدام کرده تا بتوانند به ارگان‌ های اقتصادی مشاوره‌ های مناسب رسانده و آن‌ها را به بازدهی مناسبی برساند. هر چند این شرکت ها به کمک موسسه مالی خواهند آمد اما یک حسابدار مطلع به امور شرکت از واجبات یک موسسه مالی است.

به ‌طور کلی خدماتی که یک شرکت حسابداری می تواند ارائه نماید به‌ صورت زیر است:

همچنین خدمات حسابداری با اهداف زیر فعالیت می کند:

  • تهیه اطلاعات مورد نیاز مدیران داخلی شرکت
  • اطلاعات لازم برای استفاده کنندگان خارجی نظیر سرمایه گذاران، بانک، اداره مالیات
  • تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده، محاسبه عوارض، بیمه، مالیات
  • ارائه اطلاعات لازم برای بخش های تولید، تصمیم گیری و فروش
  • مستند کردن رویداد های مالی

مشمولان مالیات چه کسانی هستند؟

مالیات منبع درآمدی برای دولت است که از طرف ارگان‌ های اقتصادی پرداخت می‌شود. دلیل این مالیات این است که دولت امکانات و ابزار دستیابی به درآمد را برای شرکت و یا مؤسسه تامین کرده‌است. مالیات امری اجباری است که نه‌ تنها به شرکت ها تعلق می‌ گیرد بلکه به اشخاص نیز تعلق می‌گیرد. سازمان امور مالیاتی کشور امکان استعلام مالیات‌ های معوق و بدهی‌ های مالیاتی را به وجود آورده‌ است.

حال به این می‌ پردازیم که چه اشخاصی مشمول پرداخت مالیات هستند:

همه افرادی که چه حقیقی و چه حقوقی باشند و در کشور ایران صاحب دارایی باشند.

شرکت‌هایی که در خارج از کشور فعالیت می‌کنند ولی در داخل ایران نیز درآمد دارند.

اشخاصی که ساکن ایران بوده و دارای درآمد هستند.

برخی از اشخاص حقوقی هستند که تابعیت ایران دارند و باید قسمتی از درآمد داخل و یا خارج از کشور خود را در قالب مالیات پرداخت کنند.

به‌طور کلی هر شخصی که در ایران درآمد داشته باشد چه ایرانی و چه غیر ایرانی یا هم حتی اگر امتیاز شرکت او در ایران مشغول باشد باید مالیات بپردازد. حتی فروش فیلم به ایران می‌ تواند مشمول پرداخت مالیات باشد. زمینه های زیادی مشابه این موارد وجود دارد که مالیات به آن ها تعلق می گیرد و از حوصله این مقاله خارج است. البته این را نیز باید در نظر بگیریم که تحت شرایط خاص افرادی می توانند شامل معافیت مالیاتی شوند. این موارد نیز توسط حسابداران مالیاتی تشخیص داده خواهند شد.

موارد معافیت مالیاتیموارد معافیت مالیاتی

دسته‌بندی موارد معافیت مالیاتی به‌صورت زیر است:

مورد اول مالیات معافیت دائمی است که فرد چه حقیقی و چه حقوقی از پرداخت مالیات بدون محدودیت زمانی معاف است.

مورد دوم تعطیلی مالیاتی است که به‌ صورت موقت می‌ باشد و فرد در محدوده زمانی مشخص معاف از مالیات است.

مورد سوم نوعی از کاهش نرخ مالیات وجود دارد که می‌تواند به‌صورت دائم و یا موقت باشد که به آن نرخ ترجیحی نیز می‌گویند.

مورد چهارم نوع دیگری از معافیت مالیاتی است که درصد مشخصی از هزینه ‌های سرمایه ‌گذاری را از بدهی‌ های مالیاتی کسر می کنند که به آن اعتبار مالیاتی می‌ گویند.

مورد پنجم نوع دیگر معافیت مالیاتی است که درصد مشخصی از هزینه‌های سرمایه ‌گذاری از درآمد مشمولان مالیات کسر می‌شود که به آن به اعتبار سرمایه‌ گذاری می‌گویند.

بیشتر بخوانید: معافیت های مالیاتی شرکت های دانش بنیان

آینده شغلی حسابداری مالیاتی

شغل ‌های بسیار مناسبی برای حسابداران مالیاتی در جامعه وجود دارد. چرا که در تمامی کسب‌ و کار ها چه کوچک و چه بزرگ از این حسابداران استفاده می‌شود. به افرادی که در این زمینه تحصیل می ‌کنند توصیه می ‌شود که حتما تحصیلات تکمیلی را نیز بگذرانند. این رشته یکی از رشته ‌های بسیار کاربردی است که امنیت شغلی آن از شغل ‌های دیگری که مخصوصاً در ایران است بالاتر است.

برای حرفه‌ای شدن در این رشته می‌ توانید در دوره‌ های آموزشی حسابداری شرکت کنید؛ و از سازمان فنی و حرفه‌ای کشور مدرک معتبر نیز دریافت کنید. باین مدارک می توانند در سطح بین ‌المللی هم معتبر باشند. البته این را باید متذکر شویم که صرفا داشتن مدرک به شما کمک نخواهد کرد. بلکه داشتن تخصص در این رشته و مهارت شما است که به شما و کارتان ارزش خواهد بخشید.

دوره صفر تاصد مالیات به منظور معرفی و شناسایی مالیات به زبان ساده که توسط تیم مالی مالیاتی پیوندمحاسب جمع آوری شده با هدف پیشرفت سواد مالیاتی و آگاهی درست نسبت به مالیات، یاری رسان باشیم. 

خلاصه ی از سرفصل های دوره : تعریف مالیات و آشنایی با ماهیت مالیات - تشریح قوانین مالیات و معافیتها - تشکیل پرونده مالیاتی - معرفی سازمان ها و اداره کل مالیاتی استان قم - استراتژی اداره کل مالیاتی در طرح جامع مالیات ERIS - آموزش کامل TAX.GOV.IR - شناسایی سابقه مالیاتی مودیان از طریق کد ملی - پیش ثبت نام کد اقتصادی - نحوه دریافت نام کاربری و رمز عبور کد اقتصادی - تکمیل ثبت نام کد اقتصادی - معرفی ابلاغ الکترونیکی و ثبت آن - معرفی صندوق مکانیزه و شماره حساب پوزهای بانکی - مالیات بر ارزش افزوده، ثبت و تشریح آن - معرفی ماده 169 مالیات - آموزش ثبت گزارش صورت معامالت خرید و فروش TTMMS - آموزش استعلام واصله خرید و فروش از مودیان طرف مقابل - نحوه پلمپ دفاتر قانونی و نگهداری اسناد و مدارک - معرفی نمونه اوراق مالیاتی - آموزش ارسال اظهارنامه مالیات بر عملکرد ویژه اشخاص حقوقی - تشریح قانون رسیدگی به تراکنشهای بانکی - نحوه مدیریت وجوه حسابها ویژه مودیان بیش از دو پرونده مالیاتی - سیر رسیدگی کارشناسی مالیاتی

بیشتر بخوانید: بازارکار حسابداری در ایران

انواع مالیات ها

انواع مالیات در کشور های مختلف دلایل مختلفی دارد و با نحوه ی پرداخت مالیات و میزان نرخ آن مشخص می شود که دلیل اخذ مالیات چیست. مثلا در بعضی از کشور ها از ثروتمندان مالیات سنگین گرفته می شود و در بعضی از کشور ها مالیات از همه مردم به یک اندازه گرفته می شود. این منابع مالی که از اخذ مالیات به دست می آیند در موارد مشخصی صرف شده و طبق محاسبات دقیق است. در ایران مالیات به دو روش مستقیم و غیر مستقیم اخذ می شود. مالیات به روش مستقیم خود به دو دسته مالیات بر دارایی ها و مالیات بر درآمد ها تقسیم می شود. مالیات های غیر مستقیم به سه دسته ی حقوق و عوارض گمرکی، مالیات بر مصرف و مالیات بر ارزش افزوده تقسیم می شوند.

حسابدار مالیاتی کیست؟

حسابدار مالیاتی از جمله افرادی است که باید علاوه بر کسب دانش در زمینه حسابداری، در مورد محاسبه مالیات نیز تبحر داشته باشد. همچنین این شخص باید از آخرین قوانین وضع شده کشور در زمینه حسابداری مالیاتی مطلع باشد تا بتواند به خوبی شرکت، سازمان و کسب و کارهای مختلف را در مسیر درست هدایت کند.
بنابراین انتخاب حسابدار مالیاتی بسیار اهمیت دارد، باید این فرد مهارت لازم را در زمینه مالیات داشته باشد، به همین جهت بسیاری از مدیران میزان دانش این افراد را در ابتدا ارزیابی خواهند کرد.

از این‌رو بسیاری از شرکت‌ها تمام تلاش خود را به کار می‌برند تا حسابداری مالیات شرکت و کسب و کار خود را در اختیار افراد باسابقه قرار دهند، از آنجایی که مالیات بخشی از هزینه‌های یک شرکت یا مجموعه را در پایان یک سال مالی رقم می‌زند بنابراین اگر از افراد کم تجربه استفاده شود، کوچکترین خطا و سهل‌انگاری منجر به از دست دادن سرمایه شرکت و متضرر شدن آن می‌شود.

وظایف حسابدار مالیاتی

وظایف حسابدار مالیاتی به شرح زیر است:

  • اقدامات لازم برای تشکیل پرونده مالیاتی
  • تهیه، تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی
  • انجام امور مربوط به مالیات عملکرد و مالیات ارزش افزوده
  • تهیه گزارش درآمد ها، هزینه ها، بدهی ها و طلب های شرکت به صورت سالانه و ماهانه شرکت به منظور محاسبه مالیات فصلی و سالانه
  • تحریر دفاتر پلمپ شده قانونی
  • اعلام و پیگیری چک های دریافتی، برگشتی و وصول نشده
  • تنظیم لایحه دفاع مالیاتی دفاع از پرونده مالیاتی در مراحل مختلف هیأت های حل اختلاف شورای عالی مالیاتی و دیوارن عدالت داری
  • ارائه و پیشنهاد راهکارهایی برای کاهش بدهی مالیاتی
  • نظارت بر مخارج و بودجه
  • پیش‌بینی مالی و تجزیه‌وتحلیل ریسک
  • مشاوره در مورد کاهش هزینه‌ها و افزایش سود
  • داشتن اطلاع از کلیه قوانین مالیاتی، معافیت ها؛ بخشودگی و غیره

توانایی های حسابدار مالیاتی

یک حسابدار مالیاتی باید دارای یک سری توانایی هایی باشد تا بتواند به پرونده های مالیاتی رسیدگی کند و در این قسمت چند مورد از این توانایی ها را برایتان آماده کرده ایم.

  • آشنایی و تسلط کامل به قوانین مالیاتی
  • اشراف کامل به نحوه محاسبه مالیات های مختلف در امور متفاوت
  • اطلاع از روش های مختلف برای اعتراض به مالیات
  • اطلاع از نحوه پرکردن اظهارنامه های مالیاتی
  • تسلط بر قوانین مالیات ارزش افزوده
  • بهره گیری از موقعیت های تشویق های مالیاتی و بخشودگی ها و معافیت های مالیاتی

تناسب شخصیت و حسابداری مالیاتی

حسابداری مالیاتی برای چه کسانی مناسب است؟ برای جواب این سوال باید بگوییم که به توانایی و مهارت های یک فرد بستگی دارد. همان طور که از نام حسابداری پیداست به علوم ریاضی و محاسبات نیاز دارد و برای اشخاصی که در این زمینه قوی نیستند ممکن است شغل مناسبی نباشد. در ادامه به ویژگی هایی می پردازیم که برای یک حسابدار مالیاتی نه تنها بسیار لازم است بلکه برای بقای شغلی او نیز بسیار مهم است:

نوآوری، درک بالا، اشتیاق، ابتکار عمل، آگاهی از صنایع مختلف و کار آن‌ها، انعطاف ‌پذیری، مورد اعتماد و صادق بودن، داشتن ثبات، علاقه به حساب و کتاب، مهارت در ریاضیات و علوم مرتبط دیگر  از جمله ویژگی‌ هایی است که برای حسابداران مالیاتی بسیار لازم است‌. در صورت داشتن ویژگی‌هایی که ذکر شد فرد می‌تواند یک حسابدار مالیاتی بسیار موفق باشد. در مورد این شغل، علاقه به آن یکی از مهم‌ترین خصیصه‌هایی است که یک فرد باید داشته باشد. بدون داشتن علاقه نمی‌توانید در این رشته پیشرفت چشمگیری داشته باشید.

ارائه خدمات حسابداری مالیاتی توسط پیوند محاسب

پیوند محاسب به عنوان یک شرکت حسابداری، ارائه خدمات حسابداری مالیاتی را به مشتریان خود ارائه می ‌دهد. خدمات حسابداری مالیاتی شامل تهیه اظهارنامه مالیاتی، رعایت قوانین و مقررات مالیاتی، بررسی پرداخت ‌های مالیاتی، نظارت بر حسابداری مالیاتی شرکت یا فرد و تنظیم گزارشات مالیاتی مختلف است.

با ارائه خدمات حسابداری مالیاتی به مشتریان خود، پیوند محاسب به آن‌ ها کمک می‌ کند تا قوانین و مقررات مالیاتی را به درستی رعایت کنند و از جریمه ‌های مالیاتی جلوگیری کنند. همچنین، با بهینه ‌سازی مالیات‌ های پرداختی، شرکت یا فرد می ‌تواند هزینه ‌های خود را کاهش داده و سود خود را افزایش دهد.

در کل، با ارائه خدمات حسابداری مالیاتی، پیوند محاسب به مشتریان خود کمک می‌ کند تا به بهترین شکل ممکن قوانین و مقررات مالیاتی را رعایت کنند و در نهایت ارزش خالص شرکت یا فرد را افزایش دهند.

امیدواریم که از مقاله ی حاضر استفاده ی لازم را برده باشید. این مقاله توسط سایت پیوند محاسب تهیه شده است. برای شما آرزوی موفقیت و سلامتی داریم.

 

سوالات متداول
نظرات