آینده شغلی و بازار کار حسابداری در ایران

تقریبا افرادی که با شغل حسابداری آشنا نیستند، از تلاطم حسابداری ایران با خبر هستند و در بین عموم مردم اینطور جا افتاده که هر فردی که کار حسابداری را یاد بگیرد درامد زایی خوبی در حسابداری ایران دارد. ولی چرا افراد زیادی یا بهتر عرض کنم حسابداران زیادی از همین بازار گلایه می کنند و قبول ندارند که  بازارکاملاً خوب و حاصلخیز است. اگر حسابداری ایران  را با بورس شبیه سازی کنیم با تعداد زیادی متقاضی و تعداد زیادی عرضه کننده روبرو می شوید که همه به دنبال منفعت خود هستند و باید دید کدامیک سود بیشتری می برند. در حسابداری ایران عرضه کنندگان خدمات مالی حسابداران هستند و متقاضیان هم مدیران و کارفرمایان می باشند. شاید پیش خودتان بلافاصله حدس بزنید که بازارکار حسابداری کاملاً یک طرفه است و تعداد عرضه کنندگان یعنی حسابداران بیش از متقاضیان است. در صورتی که اینطور نیست و یا حداقل موازنه ای در کار نمی باشد.  متقاضیان حتی با داشتن سیستم حسابداری و نیروی های حسابدار به دنبال تغییر هر دو عامل یعنی حسابداران و نرم افزارهای حسابداری هستند.

امروز تصمیم ندارم در مورد اینکه چطور کار کنید و یا یکنواخت نباشید، صحبت کنم می خواهم این نکته را گوشزد کنم که اگر علاقمند به کار و رشته حسابداری هستید حسابداری ایران را دریابید! یعنی چشم و گوش خود را بازکنید و بجای گوش دادن به صحبت های بی ارزشی مانند پیدا کردن کار فقط با معرف و آزمون های سخت امکان پذیر شده، به این موضوع فکر کنید چقدر تا الان از شغل حسابداری و کلا از زمان ورود به رشته حسابداری دارایی جمع کرده اید؟ لطفا بدون تعارف و دقیق خودتان را حسابرسی کنید الان میزان دارایی ها و بدهی های شخصی شما چه وزن و مبلغی دارد. اگر متوسط هستید تلاش کنید با سرعت بیشتر بهبود دهید و اگر کمتر از متوسط هستید شک نکنید بر بروزرسانی خود خیلی وقتی نگذاشته اید! البته منظور از بروزرسانی صرفا مطالعه و حتی سابقه نیست اینکه چقدر اعتبار و جایگاه شغلی خود را ارتقا داده اید!

پیشنهاد مطالعه: حسابداری مالیاتی چیست؟ و اهداف حسابداری مالیاتی

بازارکا حسابداری در ایران

بازارکار حسابداری در ایران

فرصت‌های شغلی یک حسابدار بسیار گسترده است و از پایین‌ترین سطح تا بالاترین سطح را در بر می‌گیرد. با وجود این که در دانشگاههای مختلف کشور اعم از دولتی ، غیرانتفاعی و آزاد، دانشجویان بسیاری در رشته حسابداری تحصیل می‌کنند، اما تعداد فارغ‌التحصیلان بیکار این رشته از سایر رشته‌ها کمتر است. چون با پیشرفت سامانه های مالیاتی و پیاده سازی طرح از یک موسسه کوچک گرفته تا بزرگترین کارخانه‌های کشور نیاز دارند یک حسابدار مسلط به امور مالیاتی و حتی بیمه ای کار آن ها را اجرا نماید.حالا روی دیگر سکه هم باید دیده شود یعنی اگر یک حسابدار انقدر مسلط به تمامی امور پیدا کرده نباید تمام وقت خود را به یک مجموعه اختصاص دهد بلکه با یک تیم سازی کوچک و بعد ها بزرگ تر هم به توسعه حسابداری ایران کمک کند و هم خودش را در یک کانال درآمدی قرار ندهد و براحتی دارایی خود را از این رشته افزایش دهد. کاری که خودم درسالهای نه چندان دور اجرا کردم و البته بطور کامل موفق نشدم و بعد از گذر زمان متوجه اشتباهات و بهبود آنها افتادم.

دانشجوی این رشته باید تحمل ساعتها کار در پشت یک میز و صندلی و سرو کار داشتن با اعداد و ارقام را داشته باشد. همچنین باید دقیق و منظم باشد تا در جمع بندی اعداد و ارقام دچار مشکل نگردند این یعنی میزان علاقه مندی که در هر شغلی دیده می شود.
آموزش حسابداران و شرکت موثر آنها در فراهم آوری اطلاعات مالی دقیق و قابل اعتماد، و تجزیه و تحلیل این اطلاعات برای توسعه پایدار در کشور در حال توسعه ای مانند ایران اهمیت فراوانی دارد. چرا که وجود اطلاعات دقیق، اعتماد برانگیز، بموقع و مربوط به فعالیت های اقتصادی، نه تنها لازم بلکه حیاتی است. علاوه بر این اطلاعات مالی حاصل از فعالیت های اقتصادی که بوسیله نظام های حسابداری گزارش می شود، می تواند از انحراف مسیر پیش بینی شده ، اتلاف منابع اقتصادی و اخلال در برنامه های توسعه اقتصادی جلوگیری کند.

دکتر ثقفی نیز در این باره می گوید: چون این رشته فقط به کلاس و معلم نیاز دارد متاسفانه در سالهای اخیر، بسیاری از شهرهای دورافتاده که حتی یک حسابدار مجرب و متخصص ندارد، رشته حسابداری را با استفاده از اساتید کم تجربه دائر کرده است و در نتیجه فارغ التحصیلان دانشگاههای فوق حسابدارانی ناکارآمد هستند که نمی توانند، جذب بازار کار شوند. البته آنچه گفته شد شامل حال فارغ التحصیلان توانمند این رشته نمی شود چون هر فرد سرمایه گذار و هر موسسه اعتباری برای سرمایه گذاری یا اعتبار دادن به حسابدار نیاز دارد.

نظرات